Connect.si - Mobilniki > Nasveti

Z junijem cenejše mobilne storitve v EU, na kaj moramo biti uporabniki telefonije pozorni pri odhodu v tujino

Foto: mobitel - Connect.si
  • Foto: mobitel - Connect.si
  • Foto: mobitel - Connect.si

Evropska komisija in še posebej komisarka Neelie Kroes nas že nekaj let zapored pred poletjem razveseljujejo z novimi znižanimi cenami za storitve mobilne telefonije na območju EU. Letošnje poletje bomo uporabniki za 1 evro lahko tako klicali dobre 3 minute oz., če bomo klic v tujini prejeli, slabih 12 minut. Prvi krat se poceni tudi prenos podatkov.

Novosti pri cenah mobilnih storitev znotraj EU

  • Najvišja dovoljena cena za minuto klica, ki ga sproži uporabnik sam, ko se nahaja v eni izmed držav EU, bo z julijem 2012 postavljena na 29 evro centov.
  • Najvišja cena za prejeti klic znotraj EU bo 8 evro centov na minuto.
  • Najvišja dovoljena cena za pretočen megabajt v državah EU bo z junijem 2012 70 evro centov.
  • Cena SMSa bo iz sedanjih 11 centov padla na 9 centov.

cene eu

Uporabniki imajo pravico do pravočasnega opozorila

Vsi uporabniki mobilnih storitev znotraj EU so opozorjeni z brezplačnim SMS sporočilom s strani operaterja, ko cena porabe storitev preseže limit 60 evrov.

Večina operaterjev ima privzeto nastavljeno opozorilo pri dosegu 80% dovoljenega limita. Limit lahko pri svojem operaterju tudi spremenite ali povsem izklopite z zakupom dodatnih storitev.

Ko limit dosežete, se vam storitev samodejno začasno onemogoči in vas tako obvaruje pred neprijetnim presenečenjem na računu ob koncu meseca.

Velja opozoriti, da obvezni alarm in limit velja le za gostovanje znotraj EU, res pa da naši operaterji enako skrb posvečajo tudi gostovanju na Hrvaškem, a glede tega velja za vsak primer pred odhodom na Jadran preveriti pri vašem operaterju, kako je s cenami, opozorili in dodatnimi možnostmi za mobilne storitve na Hrvaškem.

Novosti, ki prihajajo poleti 2013 in 2014

Zgornja meja za cene storitev mobilne telefonije se bo julija 2013 še dodatno spustila.

Cena klica bo tako zdrsnila na 24 centov, cena prejetega klica na 7 centov in zgornja cena za prenos megabajta na 45 evro centov. Cena za SMS bo 8 evro centov.

Leta 2014 pa bo cena klica največ 19 centov, prejetega klica 5 centov, pretok megabajta bo stal največ 20 evro centov, SMS pa 6 evro centov.

Prenos podatkov še vedno zelo drag

20 evro centov za megabajt oz. 200 evrov za gigabajt, kot bo v veljavi z julijem 2014, je še vedno izredno visok strošek v primerjavi s cenami v domačem omrežju, kjer se cene enega gigabyta gibljejo okoli 10 evrov kar je 20-krat manj.

Rešitev teh razlik komisija EU vidi v poenotenju mobilnega trga znotraj EU. K liberalizaciji in samo-omejevanju operaterjev pa je prispevala tudi uveljavitev t.i. virtualnih operaterjev (pri nas je en takih Si.mobilov Bob).

Kmalu povsem izenačene cene za mobilne storitve pri gostovanje in v domačem omrežju

Lansko poletje smo pisali, da želi EU oz. njen pogajalec Robert Goebbels in komisarka Neelie Kroes povsem izničiti razliko med cenami pri gostovanju in cenami za mobilne storitve v domačem omrežju (tviter @NeelieKroesEU).

Kot pravi pogajalec Goebbels: "Če cene do 2016 ne bodo bistveno nižje, bo komisija predlagala uvedbo enotnega mobilnega trga znotraj EU."

Cilj Evropske komisije je znižati ceno za pogovore pod 20 evro centov, kar je že primerljivo s cenami v domačem omrežju - a v primerjavi s cenami, ki veljajo pri nas, še vedno nekaj krat več. Cilj želijo uresničiti do leta 2016, letošnje znižanje pa je le ena od faz približevanja k temu cilju.

Enotni mobilni trg

Prvi korak k uvedbi enotnega mobilnega trga bo ukrep, kjer bo lahko uporabnik sam izbral ponudnika mobilne storitve v tujini, ne da bi s tem prekinil naročniško razmerje z domačim operaterjem. Ob tem bi mu ostala nespremenjena telefonska številka in samodejno preklapljanje med domačim in tujim naročniškim razmerjem. Sklepanje teh storitev bo moral omogočiti domači operater.

Uporabi mobilnega interneta ob odhodu v države EU se je bolje odpovedati

Sam odhod v tujino ne bo povzročil stroškov in telefona seveda ni potrebno preventivno ugašati. Vsi mobilniki imajo namreč privzeto nastavljeno blokado za uporabo pretoka podatkov, ko uporabnik ni v svojem omrežju.

Če želite kljub vsemu uporabljati internet na mobilniku tudi v državah EU, morate v nastavitvah mobilnika to posebej nastaviti (v nastavitvah mobilnika omogočite t.i. roaming). A glede na cene za pretočene podatke to vsekakor ni smotrno početje.

Nakup SIM kartice v tujini in posebni naročniški paketi za tujino

Če internet v tujini nujno potrebujete, si je pametno omisliti predplačniški paket v državi v kateri se boste zadrževali.

Velja pa tudi preveriti posebne poletne ponudbe, ki jih omogoča vaš mobilni operater. Vsi namreč že vrsto let ponujajo bodisi znižane cene v določenih urah dneva, bodisi posebne naročniške pakete za tujino.

Lahko se pa seveda tudi odločite, da boste iskali odprta brezžična omrežja WiFi in s tem prišli do popolnoma brezplačne povezave v internet, a ob izgubi določene mere lagodja.

Vsekakor je pametno predčasno preveriti ali vaš hotel ali kamp kamor se odpravljate omogoča priklop na WiFi (po možnosti tak, ki je vključen v ceno nastanitve) in če ste internetni odvisniki, lahko izbiro letovišča omejite tudi na podlagi ponudbe dostopa do interneta.

Nasvet: pozor pri uporabi interneta in klicev v tujini (EU, Hrvaška, ...), zakupljene količine podatkov in minut iz vašega naročniškega razmerja za uporabo v tujini ne veljajo!

Vse zakupljene količine v vašem naročniškem paketu veljajo seveda samo za področje Slovenije. Klici v druga omrežja in gostovanje v drugih omrežjih v Sloveniji je običajno že vključeno v vsa naročniška razmerja.

Te zakupljene kvote minut in megabajtov, ki jih imate v svojem naročniškem razmerju, ne veljajo, ko prestopite državno mejo in se vaš mobilnik priključi na tuje mobilno omrežje.

Mobilniki - Nasveti

10. 05. 2012 ob 19:24

Vas zanima naša ocena mobilnika, računalnika, navigacije, fotoaparata ...?

Želite biti obveščeni o novostih na strani?

Naročite se na Connect e-zin

Zadnje novice

Galerija

  • Z junijem cenejše mobilne storitve v EU, na kaj moramo biti uporabniki telefonije pozorni pri odhodu v tujino
  • Cene mobilnih storitev v EU

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljno uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri