Connect.si - Mobilniki > Novice

Koliko iPhonov 5 bo prodal Apple?

Foto: Philip Shiller, Apple - Connect.si

Vsaka generacija Applovega mobilnika je presegla prodajo vseh dosedanjih skupaj. Kakšne obete ima torej za jesen pričakovani novi Apple iPhone 5?

Šef marketinga pri Applu Philip W. Shiller (@pschiller) je (pod prisego) priznal, da Apple načrtuje proizvodnjo mobilnikov po zelo enostavni formuli: "Vsaka nova generacija se bo prodala približno tako, kot vse dosedanje skupaj."

Pri prvih štirih generacijah ta ocena ni veljala. Vsak iPhone se je prodajal precej bolje, kot njegovi predhodniki. iPhone 3G je presegel prvi iPhone za 4x, iPhone 3GS je bil za eno tretjino boljši od trojke in dvojke skupaj, iPhone 4 se je do danes prodal skoraj natanko v enakem številu kot vsi njegovi predhodniki skupaj, a se njegova prodaja verjetno ne bo iztekla še vsaj eno leto.

Pri zadnjem modelu Apple iPhone 4S je situacija prvič obrnjena. 4S ne dosega prodaje vseh predhodnikov skupaj. Do konca septembra, ko pričakujemo iPhone 5, bo aktualni Applov mobilnik dosegel le dve tretjini prodaje predhodnikov - kar je okoli 100 milijonov enot (100 milijonov 4S in 100 milijonov ostalih modelov 2G, 3G, 3GS, 4).

Prodaja starejših modelov

Seveda je potrebno upoštevati, da se še vedno prodaja tako iPhone 3GS, kot tudi štirica. Enako bo veljalo za 4S, ko bo na trg prišel iPhone 5. V kolikor bo prodaja štirice potekala še vsaj eno leto po prihodu petice, bo skupna številka lahko dosegla 162 milijonov, kot bo dotedanja prodaja preostalih modelov iPhona skupaj in tako bo tudi 4S, malce kasneje - a vendarle, dosegel načrtovane prodajne številke.

Ocena Philipa Shillerja je vsaj kar se tiče prvih modelov iPhonov na zelo varni strani. Pri 4S se je prvič zgodilo, da bo ocena izpolnjena s težavo. V kolikor se bo trend prodaje iPhonov nadaljeval (kar je precej gotova ocena) bo petica prva v seriji Applovih mobilnikov, za katero poenostavljena ocena o prodaji ne bo več veljala ali pa bo ta dosežena ob samem koncu življenjskega cikla naprave (po treh ali štirih letih prodaje).

Ključna bo razdelitev pogače med posameznimi modeli iPhonov

Glede na strojno sposobnost iPhona 4 in 4S (predvsem zaradi Retina zaslona), je pričakovat nadaljevanje precejšnjega zanimanja za starejše modele tudi po splavitvi iPhona 5. Dosedanji trendi prodaje starih modelov namreč kažejo, da je z vsakim novim iPhonom odstotek starih še operativnih modelov v obtoku vse večji.

Prodaja skokovito narašča

Ocena šefa marketinga seveda ni vzdržna. Z vsakim modelom preseči prodajo vseh dosedanjih slej ko prej fizično ni več možno. Kljub vsemu pa je pričakovana rast prodaje za iPhone 5 okoli 60% glede na iPhone 4S, kar je še vedno zelo dober rezultat. Glede na to, da je iPhone najbolje prodajani mobilnik na svetu, je to pričakovanje tudi z vidika absolutnih vrednosti zelo ambiciozno in vprašanje koliko časa bo Apple še uspel nizati take uspehe. Težavo seveda predstavlja sam proizvodnji proces, kot tudi cenovni razred naprave, kjer je doseganje velikih številk prodaje precej težja naloga, kot pri cenejših modelih.

Če kljub vsemu zaupamo oceni o podvojitvi prodaje, bo Apple iPhone 5 v prvem letu dobil 170 milijonov novih lastnikov, v naslednjem letu pa bi lahko tudi petica dosegla Philipovo oceno, ki bi v tem primeru bila okoli 265 milijonov prodani enot.

So te silne številke dobra novica za potrošnike?

Dosedanje izkušnje z dobavo mobilnikov kažejo, da je v prvih dneh, tednih in mesecih povpraševanje po iPhonu mnogo višje od ponudbe. Skokovita rast povpraševanja po Applovem mobilniku kaže, da je nakup novega Applovega mobilnika z vsako novo različico vse težja naloga, čakalne dobe pa vse daljše.

Glede na to, da Apple najprej poskrbi za domači trg, si tisti, ki najbolj nestrpno pričakujete Applov iPhone 5, le rezervirajte letalsko vozovnico za Čezlužje. V prvih dneh bo pri nas (podobno, kot je bilo to pri 4S) na voljo le nekaj vzorčnih primerkov. Glede na podvojitev povpraševanja in dejstvo, da je doslej Apple prodal vse naprave, ki jih je uspel izdelati, pa bo pri petici čakalna doba v Sloveniji še daljša, kot je bila za 4S.

Mobilniki - Novice

10. 08. 2012 ob 09:33

Vas zanima naša ocena mobilnika, računalnika, navigacije, fotoaparata ...?

Želite biti obveščeni o novostih na strani?

Naročite se na Connect e-zin

Zadnje novice

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljno uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri