Connect.si - Mobilniki > Novice

Ponudba mobilnih operaterjev po drobnogledom - pazite na stroške pri uporabi mobilnika v tujini!

Foto: plaza mobi - Connect.si

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je pripravila sporočilo za javnost, v katerem nagovarja uporabnike mobilnikov, torej vas, da pazite na zasoljene cene klicev izven Evropske unije. Če boste letos po tistem, ko boste prišli nazaj iz dopusta iz Hrvaške, prejeli ogromen račun za mobilne storitve, te pripišite torej svoji lastni ignoranci. Bili ste opozorjeni, kaj več pa žal ne moremo storiti. Sledi sporočilo ZPS...

Ali ste vedeli, da boste za vsak megabajt izven EU odšteli vsaj 4 evre, bolj pogosto 10, lahko pa celo do 25 evrov. Kar pomeni, da bi za 5 minutno poslušanje najbolj priljubljene radijske postaje na dalmatinski plaži morali plačati 50 evrov oz. za 1-minutno predvajanja filma skoraj 100 evrov?

Pametni telefoni, ki jih ima v svojem žepu že več kot tretjina Slovencev, so lahko pravi stroškovni trojanski konj. V resnici namreč ne gre več samo za telefon, pač pa za pravi mali računalnik s številnimi aplikacijami, ki izkoriščajo neposredno podatkovno povezavo za posodabljanje podatkov, posodabljanje samih aplikacij pa se lahko zgodi samodejno.

Ne pozabite na zakup podatkov

Cena za prenos podatkov izven zakupljenih količin je že v Sloveniji sorazmerno visoka, med gostovanjem v tujih omrežjih pa običajno kar astronomska, zato se je treba ob nakupu pametnega telefona dodobra poučiti o njegovih zmožnostih, ki pogosto presegajo znanje običajnega uporabnika. »Na nedavnem sestanku na Apeku je ZPS predlagala nekatere ukrepe, povezane predvsem z izobraževanjem uporabnikov ob nakupu telefona. Zdi se namreč, da si marsikdo ne vzame časa in ne posluša svetovalca, kaj vse omogoča nova naprava, saj si jo želi čim prej preizkusiti. Primer dekleta, ki je že prvi dan po nakupu pametnega telefona zaradi samodejne posodobitve nekaterih aplikacij svoji materi povzročilo več kot 100 evrov stroškov, kaže, da še vedno marsikdo ne pozna prednosti nakupa podatkov v paketu,« je izpostavil Boštjan Okorn, vodja testiranja pri ZPS in dodal: »Ob odločitvi za pametni telefon bi morali nujno dodati vsaj 100 MB zakupljenih podatkov, saj je cena takšnega paketa tudi več kot desetkrat nižja, kot pa, če bi podatke plačevali po prenesenem kilobajtu.«


Dodajmo še tole ... ponavljamo se sicer kot papagaji, a naj bo. V tujini se je potrebno držati nekaj preprostih pravil in mogoče vam jo bo tokrat celo uspelo odnesti z nizkim računom:

  • Pozanimajte se pri svojem operaterju, kako je s cenami v tujini; obstajajo posebne tarife, vnaprejšnji zakup minut, ure v dnevu, ko so klici cenejši in tako naprej
  • Izklopite data roaming na tujem - prenos podatkov je v tujini kajpak dražji, kljub uvedbi limita prenosa pa ceno prenosa operater še vedno določa sam (regulirana cena pa naj bi bila pol evra na pretočeni megabajt podatkov, a jo operaterji prilagodijo po svoje). Koliko zapravite bo odvisno na koncu od samega obračunskega intervala (tudi to se je pametno pozanimati pri operaterju). Primer: recimo da je obračunski interval 100 kilobajtov. Operater uporabniku vsakič, ko dostopi do interneta na tujem obračuna 100 kb, ne glede na to, koliko je bilo dejansko pretočenih.
  • Mogoče je še najbolj pametno premisliti o nakupu predplačniškega paketa v državi, kamor odputujete. Večkrat so ti predplačniški paketi takšni, da ponujajo cenejše klice v tujino, kot so cene gostovanja.

Mobilniki - Novice

20. 06. 2012 ob 11:46

Vas zanima naša ocena mobilnika, računalnika, navigacije, fotoaparata ...?

Želite biti obveščeni o novostih na strani?

Naročite se na Connect e-zin

Zadnje novice

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljno uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri