Connect.si - Mobilniki > Testi

Test: Nokia 500, poceni pametni mobilnik z 1GHz procesorjem

Foto: Nokia 500 in Symbian Anna / 8 - Connect.si
 • Foto: Nokia 500 in Symbian Anna / 8 - Connect.si
 • Foto: Nokia 500 in Symbian Anna / 8 - Connect.si
 • Foto: Nokia 500 in Symbian Anna / 8 - Connect.si
 • Foto: Nokia 500 in Symbian Anna / 8 - Connect.si
 • Foto: Nokia 500 in Symbian Anna / 8 - Connect.si
 • Foto: Nokia 500 in Symbian Anna / 8 - Connect.si
 • Foto: Nokia 500 in Symbian Anna / 8 - Connect.si
 • Foto: Nokia 500 in Symbian Anna / 8 - Connect.si

Nokia 500 nosi novi finski model poimenovanja, a v njej se skriva bolj malo znanilcev novih časov. Razen prijetne oblikovne zasnove in 1GHz procesorja 500-tka ob vsakem kliku opozarja, da gre za mobilnik nižjega cenovnega razreda.

Zasnova

Od najcenejših, pred kratkim predstavljenih mobilnikov, Nokia Asha, se Nokia 500 razlikuje po dveh rečeh. Prva je zaslon občutljiv na dotik (izjema je sicer najdražji model družine Asha) in druga je operacijski sistem Symbian Anna.

Sicer gre pri Nokii 500 za zelo lepo oblikovano ohišje, na katerem pa žal manjka namenski gumb za fotoaparat. Priloženi so trije barvni pokrovčki rdeče, modre in črne barve. Na mobilnik lahko po pričakovanjih priključimo slušalke z mikrofonom (ki delujejo tudi kot antena za FM radio), polnilec in micro USB kabel. V notranjosti pa se skriva še reža za spominske kartice micro SD.

Zaslon in tipkovnica

Zaslon je odziven in z živim prikazom barvne palete. Žal pa sistem v povezavi s čipovjem  običajno ne dohaja želja uporabnika, zato upravljanje mobilnika ves čas spremlja nadležen zamik med podajanjem ukaza in izvrševanjem le tega.

Tako je tudi s tipkanjem po na navidezni tipkovnici v pokončni legi, ki ga je na Nokie prinesla Symbian Anna. Sicer je priročno, da šumniki niso skriti pod sičniki, kot imata to Android in iOS, a ta gneča tipk ima tudi svoj davek.

Tipke so fizično ožje, kot na Android in iOS napravah, kar posledično pomeni mnogo tipkarskih napak in če k temu dodate še zatikanje oz. občasno zmrzovanje samega uporabniškega vmesnika, človeka na taki napravi  hitro mine pisanje prostih spisov.

Aplikacije

Mnogo aplikacij je sicer na voljo v Nokiini trgovini Ovi Store. Nokia 500 oz. Symbian Anna pa privzeto že vsebuje tiste najbolj nujne. Odjemalec za pošto in socialna omrežja (Facebook, Twitter), glasbeni predvajalnik in Zemljevide z navigacijo.

Uporabnost teh aplikacij je na zadovoljivem nivoju in bodo zadostile občasne potrebe po tovrstnih opravilih. Nokia 500 ni mobilnik za intenzivno rabo e-pošte, kot tudi ne neprestano čivkanje ali spremljanje Facebooka. Ali povedano drugače, možno je spremljati socialna omrežja ali na poti prebrati zadnje prejeto e-pošto, da bi Nokia 500 nadomestila mobilno pisarno pa žal ni za pričakovati, kar solidno obvlada večina Androidov in vse iOS naprave.

Glasba, Video in Kamera

S Symbian Anno je Nokia močno izboljšala glasbeni predvajalnik, ki ga lahko upravljamo tudi preko vtičnika na namizju. Prav tako dobro se Nokia 500 odreže pri predvajanju videa, priloženi spletni brskalnik zna recimo na spletnem mestu YouTube video predvajati preko celotnega ekrana (če poprej Nokio zasukamo v ležečo lego).

Malce slabše se (po pričakovanjih) odreže kamera, ki pri Nokiah nižjega cenovnega razreda pač ne omogoča ostrenja - le to je fiksno nastavljeno v neskončnost oz. na razdalje preko 50 cm.

Zaključek

Nokia 500 s Symbian Anno je precej slabši mobilnik, kot pred kratkim testirana Nokia 701, ki že ima nameščen novejši Symbian Belle. Največja razlika je v odzivnosti sistema pa tudi sam uporabniški vmesnik je na novejši Belle bolj logičen in pregleden. Primerjava med 500-tko in 701-ko (glede na to, da imata enak procesor) kaže na očiten napredek, ki ga je Nokia naredila s sistemom Belle.

Sicer je Nokia 500 lep in za rokovanje prijeten mobilnik. Žal z občasnim zatikanjem in predvsem zaradi nerodne tipkovnice (v pokončni legi) ne spodbuja uporabnika k večji rabi mobilnih aplikacij, spletnega surfanja in spremljanja socialnih omrežij.

Po drugi strani pa je Nokia 500 s ceno okoli 150€ v prosti prodaji dober nadomestek za glasbeni predvajalnik in zadovoljiva izbira za občasne uporabnike internetnih aplikacij. Žal kot prva Nokia z 1 GHz procesorjem ne prinaša tako zelo potrebnega pospeška uporabniškega vmesnika, a glede na pozitiven vtis, ki ga je pustila Nokia 701, lahko upamo, da bodo največje hibe Nokie 500 odpravljene, ko bo deležna nadgradnje na Symbian Belle. Menda že pred koncem leta.

Mobilniki - Testi

07. 11. 2011 ob 07:50

Vas zanima naša ocena mobilnika, računalnika, navigacije, fotoaparata ...?

Želite biti obveščeni o novostih na strani?

Naročite se na Connect e-zin

Rezultati testa in lastnosti naprave

Hvalimo
 • oblika in teža
 • dodatni barvni pokrovčki
 • zvok
Grajamo
 • ni Symbian Belle
 • prepočasna za zagrizene internetne odvisneže
Opis
preberi testTest: Nokia 500, poc
poglej galerijoTest: Nokia 500, poc
Izkaznica
proizvajalecNokia
ime500
OSSymbian Anna
Cene
cena150.00 €
paketi Mobitel/
paketi Simobil/
paketi Tušmobil/
paketi Debitel/
Tehnične lastnosti
teža93.00 g
višina111.30 mm
širina53.80 mm
debelina14.10 mm
tip zaslona
 
TFT
ločljivost640 x 360
prikaz barv16 milijonov barv
baterijaLi-Ion 1110 mAh
čas pogovora7.0h
čas pripravljenosti500h
vgrajen pomnilnik2 / 32 GB
reža za karticeMicroSD
Povezljivost
GPRSda
HSCDda
EDGEda
UMTSda
HSDPAda 14.4 Mbps
HSUPAda 5.8 Mbps
WiFida
Bluetoothda
A2DPda
IRne
USBda
Podprte storitve
SMSda
MSda
e-poštada
pritisni in govorine
glasovno izbiranjene
WAPda
HTML podporada
sprejemnik GPSda
FM radioda
predvajalnik glasbeda
predvajalnik videada
Kamera
ločljivost tipala
 
5 MP
bliskavicane
samodejno ostrenjene
optična povečavane
videopogovorne
Priloženo k napravi
 • mobilnik
 • slušalke
 • polnilnik
 • USB kabel

Galerija

 • Nokia 500 in Symbian Anna / 8
 • Nokia 500 in Symbian Anna / 7
 • Nokia 500 in Symbian Anna / 1
 • Nokia 500 in Symbian Anna / 2
 • Nokia 500 in Symbian Anna / 3
 • Nokia 500 in Symbian Anna / 4
 • Nokia 500 in Symbian Anna / 5
 • Nokia 500 in Symbian Anna / 6

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljno uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri