Connect.si - Mobilniki > Testi

Test: Nokia Lumia 800 - finski mesija z mangovim kompotom

Foto: nokia lumia 800 01 - Connect.si
 • Foto: nokia lumia 800 01 - Connect.si
 • Foto: nokia lumia 800 01 - Connect.si
 • Foto: nokia lumia 800 01 - Connect.si
 • Foto: nokia lumia 800 01 - Connect.si
 • Foto: nokia lumia 800 01 - Connect.si
 • Foto: nokia lumia 800 01 - Connect.si
 • Foto: nokia lumia 800 01 - Connect.si
 • Foto: nokia lumia 800 01 - Connect.si
 • Foto: nokia lumia 800 01 - Connect.si
 • Foto: nokia lumia 800 01 - Connect.si
 • Foto: nokia lumia 800 01 - Connect.si
 • Foto: nokia lumia 800 01 - Connect.si
 • Foto: nokia lumia 800 01 - Connect.si

Prvi sadovi (Mangi) 'nečistovanja' dveh velikih (Nokie in Microsofta) so dosegli Podalpje. Na prvi pogled, otip in uporabniško 'izkušnjo' gre za naprave, s katerimi bi pred dvema, kaj šele tremi leti lahko pometli s konkurenco na vseh področjih (da, tudi z Applom). Je rešitev podjetja, ki je nekoč postavilo prvo omrežje GSM na svetu, prišla prepozno? 

Zunanjost & drobovje

Res je, na zunaj je Nokia Lumia 800 na las podobna Nokii N9 (preberite si naš test tega rajskega mobilnika za geeke), je pa manjša, kar je vidno že takoj na prvi pogled. Njen ekran WVGA AMOLED ClearBlack je zdaj velik 3,7-palcev in ponuja ločljivost 800 x 480 zaslonskih točk, medtem ko je ekran Nokie N9 bil velik 3,9 palcev (854 x 480 zaslonskih točk). Nič hudega, tudi zaradi shujšanosti ekrana je mobilnik na prvi pogled kompaktnejši, povrhu je ekran, napravljen iz stekla Gorilla, na robovih zaobljen, kar mu daje poseben videz.

Podobnosti z N9 se nadaljujejo po celotnem ohišju, čeprav je ena, neposredno povezana z velikostjo ekrana očitna že na prvi pogled - na dnu ekrana pri Lumii 800 tičijo trije pod stekleno površino skriti gumbi na dotik (nazaj, windows in iskalnik) kapacitivne narave, Nokia N9 je po drugi strani brez vseh gumbov in njen ekran se razpoteza od vrha do tal ohišja.  

Vidi se, da so ohišje pri Nokii snovali oblikovalci z iPhoni v žepih, kar pa ni nujno slabo. 'Unibody' način pakiranja hardvera v celovit kos polikarbonatnega ohišja (to so si pri Nokii že privoščili pri modelih Nokia N8, Nokia E7 in seveda pri Nokii N9) ima le eno pomanjkljivost - nima poklopca za baterije, a hej, vprašajte se, kdaj ste nazadnje želeli menjati baterijo na svojem iPhonu? Zato reža za kartico microSIM (ja, microSIM, tečno) tiči kar na vrhu naprave, poleg poklopca, ki odpre vtičnik za polnilec. Družbo jima na skrajnem levem robu dela 3,5mm luknjica za slušalke, na dnu naprave pa se nahaja le zvočnik.

Ob desni strani ima mobilnik nameščene fizične gumbe za zvišanje in zmanjšanje jakosti zvoka, gumb za izklop/stanje pripravljenosti in gumb za fotoaparat, čemu je kateri izmed njih namenjen pa boste morali ugotoviti kar sami (so namreč brez kakršnihkoli oznak). Leva stran je čista kot solza, ee, brez gumbov.

V drobovju s frekvenco 1,4GHz zdaj rezgeta Snapdragon/Scorpion (pri N9 je bil procesor 'le' gigaherčen), družbo pa mu dela še 512MB notranjega pomnilnika in 16GB notranjega (nerazširljivega) hrambenega prostora (od slednji je uporabniku na voljo le 13,86GB). Omenjena neodstranljiva baterija naj bi bila kapacitete 1450mAh in pri Nokii pravijo, da naj bi to zadostovalo za okoli 256 ur ždenja v stanju pripravljenosti (kar so, glede na naše ugotovitve, precej zadeli), med klici pa naj bi bateriji zmanjkalo soka v nekje 10 do 13 urah, zavisi pač, na kakšnem omrežju mobilnik uporabljate. Po spletu sicer nekateri uporabniki bijejo forumske vojne zaradi težav z baterijo v novih Lumiah 800, saj naj jim ne bi zdržala niti polnega dneva delovanja, sami s tem nismo imeli težav, smo pa opazili, da se baterija ne prazni konsistentno (enkrat je pri istih pogojih cuzenja zdržala več, drugič nelogično precej manj). Nokia je izdala že nekaj popravkov, ki naj bi odpravili težave s tem.

Storitve, večpredstavnost in kamera

Pred prihodom prvih Nookij Lumia 800 na trg se je dosti besedičilo o tem, da bodo pri Nokii postregli uporabnikom s prenovljeno različico Manga, a do tega ni prišlo, na voljo ni niti slovenske različice operacijskega sistema Windows Phone 7.5 (bojda bo ta na voljo v različici Refresh). Španovija Microsofta in Nokie uporabnikom zato na softverskem področju prinaša nekaj priboljškov, kot sta na primer ploščici/aplikaciji z zastonjskima storitvama zemljevidi Nokia Maps in navigacijo Nokia Drive. Zavoljo satelitske povezave se zna slednja tu in tam zmesti, a katera navigacija se pa ne? Obe storitvi delujeta presenetljivo dobro, kdo bi znal potarnati nad izgledom, a šenkanim kljusetom se pač ne gleda v zobe, kajne? Za marsikoga bi znali ravno ti dve storitvi pomeniti jeziček na tehtnici, ki bi prevesil odločitev v prid Nokie in WP7 ne pa Androida. Obe aplikaciji sta ažurni in povsem služita svojemu namenu, še več, če se ju boste privabili, se vam bosta prikupili do te mere, da ju boste le s težavo zamenjali za kaj drugega. V domačih logih se takenako obeseta odlično, le s težavo boste vnesli lokacijo, ki je ne bi poznali. Povrhu vas bo navigacija znala voditi po cestah in stranpoteh tudi v slovenskem jeziku, prijeten ženski glas iz mobilnika pa vas bo pravočasno opozoril, kdaj je potrebno zamenjati pas na avtocesti, kateri izvoz je potrebno zadeti med nabiranjem krogov na Tomačevem, nudi pa tudi veliko ostalih opozoril, ki pritičejo tovrstnemu kosu softvera.

Integracija z Xbox Live prinaša na WP7 priboljške iz Xboxa. Prikaže vam vašega avatarja, ki prebiva na tej priljubljeni dnevnosobni konzoli, pregledujete lahko tudi svoje dosežke v igrah, obenem pa vohljate za novostmi (Spotlight) ali sprejemate sporočila od prijateljev (tudi povabila na igro - Requests). A če Xboxa nimate (in tudi če ga imate in niste mahnjeni na merjenje elektronskih otepačev s štetjem točk, ki jih dosegate v igrah), tole ni za vas.

A prava zvezdnika WP7 sta koledar in kontakti. Lumia 800 podatke črpa iz oblačnega seznama kontaktov People, kjer se nahajajo uporabnikovi kontakti iz različnih družbenih omrežija ali storitev, kot so Windows Live, Facebook, Twitter, Google, LinkedIn in drugi. Seznam kontaktov mobilnik združi in razvrsti po abecedi, a potrebno je povedati, da se zanaša na to, da uporabniki na različnih družbenih platformah uporabljajo enako ime/kontaktne podatke. Zgodi se lahko, da boste za en in isti kontakt imeli po 5 različnih vnosov med kontakti, a ne skrbite, posamične kontakte lahko 'združite' med sabo, prijatelje, sodelavce in druge pa lahko razvrstite tudi po skupinah (Groups). Vse posodobitve statusov kontaktov se vršijo samodejno, lahko celo dostopate do njihovih spletnih fotoalbumov, posamične skupine pa lahko za lažji dostop celo prikazujete na domačem ekranu.

Dobrodošla lastnost, ki jo po novem ponuja mešetarjenje s kontakti s profili, je zavihek History (najdete ga pod ploščico Me, kjer se nahaja vse o vas samih). Kot pove ime samo, je namenjen temu, da sledite zgodovini izmenjave sporočil, elektronske pošte in klicev, ki ste jih opravili s posamičnimi kontakti iz vašega seznama (to ne velja za statuse na socialnih omrežjih).

Koledar po novem združuje več koledarjev, iz vnosov pač, ki ste jih napravili bodisi na Windows Live, Exchangu, vštet je celo Facebookov koledar. Pregled vnosov v koledar je čudovito preprost in učinkovit, nove dogodke pa lahko vnašate s preprostim klikom na uro ali dan, posamičnim dogodkom določate prioriteto, omogočen je prikaz končanih dogodkov ali stvari, ki jih še morate/ste že opravili (seznam to-do), zaradi česar vse tiste namenske aplikacije za sezname postanejo nepotrebne.

Namenska tipka za fotoaparat je zelo dobrodošla lastnost vsakega mobilnika, žal Nokia ni storila koraka dlje in omogočila zagon fotoaparata ob pritisku na tipko tudi takrat, kadar je Lumia 800 v pripravljenosti/spalnem načinu, kaj šele, če bi bila popolnoma ugasnjena. (Popravek: ko smo aparat ponovno dobili v rabo, smo ugotovili, da se fotoaparat prižge, če dovolj dolgo tiščimo namensko tipko zanj)

Druga 'pomanjkljivost' mobilnika je odsotnost prednje kamere, kar je presenetljivo, z njo se ponašata tako N8, kot N9 in glede na to, da je Microsoft pohopsal Skype, bi se zdelo precej logično, da kompaniji nekaj pozornosti usmerita proti videokomunikaciji, kot je to storil Apple s svojim FaceTimeom. Odsotnost prednjega kukala v svet bi moj kolega Funky Professor iz Italije zagotovo označil za 'mega fail'. Nokia Lumia 900 bo torej zaenkrat edini Nokiin mobilnik z WP7, ki se bo bahal s sprednjo kamero ločjivosti 1,3MP.

Zato pa je zadnja kamera precej spodobna, opremljena je z dvojno bliskavico LED, njena ločljivost znaša 8MP (optiko je prispeval Carl Zaiss optiko, opremljena je z 28-milimetersko širokozaslonsko F2.2 zaslonko), sposobna pa je zajemanja visokoločljivostnega videa 720p (v primerjavi s Symbian Nokiami predstavlja to velik korak naprej, izvzeti je potrebno seveda Nokio N8, ki je še vedno Nokia z najboljšim fotohardverom tam zunaj). Fotografiranje in snemanje videa z namensko aplikacijo je lahko, nabor možnosti pa je povsem standarden. Saj veste: ISO, kontrasti, fokus, nastavitve beline ... Novost je le Metering Mode, ki vrši nadzor nad tem, kako kamera uravnava izpostavljenost glede na svetlobne pogoje čez celotno fotografijo, v naslednjih nadgradnjah pa naj bi fotoaplikacija dobila tudi možnost zajemanja panoramskih posnetkov. Delovanje kamere s pomočjo aplikacije pomeni tudi, da lahko kadarkoli le s potegom prsta čez ekran skočite v galerijo in nazaj. 

Končna razsodba

Nokia Lumia 800 je le eden izmed trenutnih pametnih prvakov v ponudbi Nokie z nameščenim operacijskim sistemom Windows Phone 7 (različica 7.5 ali Mango). Tu sta še kompaktnejša Lumia 710 in velikoekranska Lumia 900, ki pa v naših logih še ni uradno naprodaj. Za osemstotico bi lahko rekli, da predstavlja nekakšen kompromis med obema, vseeno pa se ne moremo iznebiti občutka, da želita Nokia in Microsoft prehitro ugajati prevelikemu kosu trga (vsaj večjemu, kot sta ga sposobna prebaviti). Primer Appla in njegovega iPhona bi moral biti proizvajalcem kristalno jasen, pa jim očitno ni. Tako proizvajalci Androidov, kot po novem Nokia in Microsoft se trudijo s svojimi 'pametnimi' napravami pokriti karseda velik kos trga, pri tem pa pozabljajo, da šteje nekaj tudi ekskluziva. iPhone je samo eden in tudi zaradi tega si ga želijo imeti vsi, medtem ko je Samsungov, HTCjev in Nokij toliko, da lahko podjetja pozabijo na to, da jim bo s katerimkoli modelom iz ponudbe uspel 'veliki met'. Zato smo tudi mnenja, da Nokiini pametnjakoviči Lumia ne bodo zamajali tal pod prestolom najboljšega tam zunaj. Ni pa seveda povsem jasno, če so se kravatarji na čelu obeh podjetij že sprijaznili s tem. Nemara so se, saj se zdi, da so svojo pozornost usmerili k drugemu največjemu konkurentu: Googlu in njegovemu Androidu.

Ostane nam torej, da počakamo, kako se bo pričel razpletati spopad med Androidom in Windows Phone 7. Tu ima (po našem skromnem mnenju) slednji predvsem zaradi Androidove zapisanosti 'odprtosti' precej večje možnosti, da lahko sploh prične upati na to, da bo v prihodnjih letih pričel dihati za ovratnik še Applu. Vmes bomo uživali med uporabljanjem Nokie Lumia 800, ki je na dobri poti, da vrne Nokio na pota stare slave. Za ceno, ki znaša v prosti prodaji tudi pod 500 evrov, zato priporočamo njen nakup vsem tistim, ki niso obremenjeni s pripadnostjo katerikoli znamki ali operacijskemu sistemu.

Hvalimo

 • všečno in kakovostno obliko
 • gladko delovanje
 • vmesnik Windows Phone 7
 • kontakte in koledar 
 • spodobno ceno

Grajamo

 • muhasto baterijo
 • ni podpore Flashu
 • brez reže za pomnilniško kartico

Mobilniki - Testi

09. 04. 2012 ob 17:51

Vas zanima naša ocena mobilnika, računalnika, navigacije, fotoaparata ...?

Želite biti obveščeni o novostih na strani?

Naročite se na Connect e-zin

Rezultati testa in lastnosti naprave

Hvalimo
 • všečna in kakovostna oblika
 • gladko delovanje
 • vmesnik Windows Phone 7
 • kontakti in koledar
 • spodobna cena
Grajamo
 • muhasta baterija
 • ni podpore Flashu
 • brez reže za pomnilniško kartico
Opis
preberi testTest: Nokia Lumia 80
poglej galerijoTest: Nokia Lumia 80
Izkaznica
proizvajalecNokia
imeLumia 800
OSWindows Phone 7.5 Mango
Cene
cena/
paketi Mobitel499.00 €
paketi Simobil485.00 €
paketi Tušmobil/
paketi Debitel/
Tehnične lastnosti
teža142.00 g
višina116.50 mm
širina61.20 mm
debelina12.10 mm
tip zaslona
 
Amoled ClearBlack
ločljivost480 x 800
prikaz barv16 milijonov
baterijaLi-ion 1450 mAh
čas pogovora13.0h
čas pripravljenosti335h
vgrajen pomnilnik16 GB
reža za kartice
Povezljivost
GPRSda
HSCDda
EDGEda
UMTSda
HSDPAda 14.4 Mbps
HSUPAda 5.8 Mbps
WiFida
Bluetoothda
A2DPne
IRne
USBda
Podprte storitve
SMSda
MSda
e-poštada
pritisni in govorine
glasovno izbiranjene
WAPne
HTML podporada
sprejemnik GPSda
FM radioda
predvajalnik glasbeda
predvajalnik videada
Kamera
ločljivost tipala
 
8 MP
bliskavicada
samodejno ostrenjeda
optična povečavane
videopogovorne
Priloženo k napravi

  Galerija

  • nokia lumia 800 01
  • nokia lumia 800 02
  • nokia lumia 800 03
  • nokia lumia 800 04
  • nokia lumia 800 05
  • nokia lumia 800 06
  • nokia lumia 800 07
  • nokia lumia 800 08
  • nokia lumia 800 09
  • nokia lumia 800 10
  • nokia lumia 800 11
  • nokia lumia 800 12
  • nokia lumia 800

  Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

  Z nadaljno uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
  Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

  zapri