Connect.si - Mobilniki > Testi

Test: Nokia N9, rajski mobilnik za geeke

Foto: Nokia N9 41 - Connect.si
 • Foto: Nokia N9 41 - Connect.si
 • Foto: Nokia N9 41 - Connect.si
 • Foto: Nokia N9 41 - Connect.si
 • Foto: Nokia N9 41 - Connect.si
 • Foto: Nokia N9 41 - Connect.si
 • Foto: Nokia N9 41 - Connect.si
 • Foto: Nokia N9 41 - Connect.si
 • Foto: Nokia N9 41 - Connect.si
 • Foto: Nokia N9 41 - Connect.si
 • Foto: Nokia N9 41 - Connect.si
 • Foto: Nokia N9 41 - Connect.si
 • Foto: Nokia N9 41 - Connect.si
 • Foto: Nokia N9 41 - Connect.si
 • Foto: Nokia N9 41 - Connect.si
 • Foto: Nokia N9 41 - Connect.si
 • Foto: Nokia N9 41 - Connect.si
 • Foto: Nokia N9 41 - Connect.si
 • Foto: Nokia N9 41 - Connect.si
 • Foto: Nokia N9 41 - Connect.si
 • Foto: Nokia N9 41 - Connect.si
 • Foto: Nokia N9 41 - Connect.si
 • Foto: Nokia N9 41 - Connect.si
 • Foto: Nokia N9 41 - Connect.si
 • Foto: Nokia N9 41 - Connect.si
 • Foto: Nokia N9 41 - Connect.si
 • Foto: Nokia N9 41 - Connect.si
 • Foto: Nokia N9 41 - Connect.si
 • Foto: Nokia N9 41 - Connect.si

Nokia N9 je izdelek raziskovalne ekipe finske Nokie. Namen njenega obstoja je razvoj novih trendov v mobilni tehnologiji. N9, ki jo poganja Linux, zato premierno predstavlja nove Nokiine oblikovne smernice z značilno prirezanimi robovi, na programskem področju pa preseneča predvsem z uporabniškim vmesnikom brez fizičnih gumbov.

Zasnova

Nokia N9 je na voljo v štirih barvnih odtenkih in s 16 ali 64 GB pomnilnika. Polikarboantno ohišje (priložena je brezplačna zaščitna obleka) lahko izbirate v beli, modri, rdeči in črni barvi.

Večji pomnilnik bo prišel prav predvsem snemalcem videa, saj N9 ne omogoča vstavljanje dodatnih spominskih kartic. Cena mobilnika oz. prenosne zabavne računalniške naprave (kar pri Nokii predstavlja seija N) je relativno visoka, 629 za manjšega in 699 evrov za večjega, a kot lahko razberete iz opisa, N9 ni mobilnik za navadne smrtnike.

Opomba glede cene: tako kot Applov iPhone, je tudi Nokia N9 na voljo v posebnih paketih naših operaterjev za 1 evro oz. po subvencionirani ceni.

Oprema

V Nokio je vgrajena posebaj zanjo pripravljena kamera z 8MP in Carl Zeiss optiko.Video zajema v visoki ločljivosti pri 30/s in ima LED bliskavico.

AMOLED zaslon je ločljivosti 480x854 pik (podobno kot večina Androidov).

Poganja jo 1GHz proceosr (Cortex A8) in 1GB delovnega pomnilnika. Povezuje se lahko v WiFi-n omrežje, prek Bluetootha, vgrajena pa je tudi podpora za NFC (brezstična identifikacija).

Operacijski sistem je MeeGo v1.2 Harmattan (na testu različica PR1). Podobno kot Applov iPhone, je v Nokio N9 potrebno vstaviti Micro-SIM kartico.

N9 - uporabniški vmesnik

Swipe je nova Nokiina pogruntavščina načina upravljanja mobilnika, ki je roko na srce, najbolj inovativni izum zadnjih let, kar se tiče uporabniških vmesnikov na mobilnikih. Ob bok mu lahko postavimo le še tablice (hubs) sistema Windows Phone 7.

Koncept sicer malce spominja na Palmovo frcanje oken, a ga presega ravno zaradi odsotnosti vsakršnega gumba za rokovanje z mobilnikom (no, na robu ohišju sta še vedno dva za druge namene: za uravnavanje glasnosti in za zaklep zaslona).

Gre za sistem treh osnovnih zaslonov: a) trenutno aktivna aplikacija, b) nameščene aplikacije, c) aplikacije v ozadju ter četrti zaslon, kjer se zbirajo sistemska obvestila.

Ker na sprednji ploskvi ni niti fizičnega niti virtualnega gumba, preklapljanje med aplikacijami in pogledi opravljamo z drsanjem od roba zaslona v vodoravni smeri.

Drsanje od zgoraj navzdol aplikacijo zapre, od spodaj navzgor pa prikaže seznam odprtih aplikacij (preklapljanje).

Preprosto. In sila nalezljivo. Principa se je sprva potreba navaditi, a po drugi strani je tudi prehod nazaj na iOS ali Android prav tako težak.

N9 - stanje pripravljenosti

Telefon v stanju pripravljenosti ves čas prikazuje točen čas. Z dvojnim dotikom zaslona (ali ob pritisku gumba na robu ohišja) zaslon malce bolj zasveti (stanje pripravljenosti) in je pripravljen na prvi Swipe (poteg v vodoravni smeri), kar mobilnik dokončno odklene (podobno kot pri Androidnih Samsungih) in prikaže se zaslon z obvestili.

V primeru, da v ozadju igra glasba, lahko že v stanju pripravljenosti vidimo izpisan naslov trenutne skladbe in aktivne ukaze predvajalnika glasbe. V stanju pripravljenosti lahko tudi vidimo povzetek vseh sistemskih obvestil (sporočila, pošta, klepeti).

Nokia N9: fotografija

Nokia N9 ostri precej bolje, kot ostale 8 mega-točkovne sestrice (recimo Nokia 701).

Zahvaljujoč Carl Zeiss optiki so možni tudi makro posnetki. Zagon aplikacije za kamero je hiter, prav tako zajem prve fotografije. Škoda le, da na ohišju ni sprožilca in je za zajem potreben dotik zaslona.

Sicer dobro in hitro ostrenje precej pokvari očiten šum. Za "izboljšavo" posnetkov je moč uporabiti nekaj osnovnih barvnih filtrov: črno-belo, sephia, intenzivna barva, inverzne barve, visok kontrast. Dodatno je moč fotografije obdelovati s priloženo aplikacijo, ki omogoča spreminjanje velikosti, obrezovanje, spreminjanje svetlosti in kontrasta.

Podobno kot pri slabših Nokiinih 8MP kamerah, se tudi na N9 pozna povprečno čipovje za obdelavo zajete slike. "Vodene barve" so še posebej opazne pri barvnih prehodih, majhnih objektih in visokem kontrastu.

Nokia N9: aplikacije in igre

Operacijski sistem MeeGo na Nokii N9 je zapakiran skupaj z nekaj osnovnimi aplikacijami: beležka, računalo, glasbeni in video predvajalnik, zemljevidi z navigacijo, e-pošta, hišni aplikaciji za tviter in facebook, skupna aplikacija za klepetanje (podpira združevanje Gtalk, MSN, Skype, Yahoo in Nokia računov).

Nokia je prav za MeeGo pripravila posebno različico trgovine aplikacij oz. Store in storitev Ovi Music (glasbena trgovina in predvajalnik radia na zahtevo oz. žanrski radio).

MeeGo sicer zadovolji vse osnovne aplikativne potrebe, a po drugi strani poševnookim igračarskim ninjam to ne bo dovolj. Iger je le peščica, tiste, ki se spogledujejo s tretjo dimenzijo pa so praktično neuporabne. Razen za praznjenje baterije seveda.

Nokia N9 - Store

Tržnica aplikacij je solidno založena. Aplikacij resda ni toliko kot pri konkurenci, tako da raziskovanja oz. športa pretakanja naključne potencialno zanimive aplikacije v MeeGo trgovini žal ne boste doživeli pogosto.

Tudi samo urednikovanje trgovine ni najbolj optimalno - najboljše aplikacije pogosto niso prikazane pri vrhu seznama, zato je (žal) Google pogosto bolj primeren raziskovanje novosti v svetu MeeGo aplikacij.

V MeeGo Store je žal (podobno kot v Symbian Store) precej navlake kvazi RSS aplikacij, ki so dejansko samo reklame za ničvredne spletne strani. Po večini so te aplikacije pri Nokii uspeli zajeziti v posebne rubrike, a mnogo njih se uspe preriniti v seznam čistokrvnih aplikacij, kar po nepotrebnem otežuje pot do želene aplikacije.

Pohvaliti gre izvedbo nameščanja aplikacij, ki se lepo razvrstijo v čakalno vrsto, lep in pregleden vmesnik, podrobne informacije o aplikaciji (k čemur so seveda prispevali tudi vestni razvijalci).

Nokia N9 - Ovi music

Priložena glasbena trgovina ponuja nakup glasbe mnogih zvrsti. Cene pesmi so običajnih 99 centov, poleg nakupa pa je možno neomejeno poslušati še internetni Ovi Music radio. Ponujeno je ducat radijskih kanalov razvrščenih glede na glasbeno zvrst. Kot se spodobi za radio na zahtevo, je v omejeni količini možno pesmi tudi preskakovati (enak sistem kot Last.fm, Pandora ipd.). Omejitev je tam okoli 10 pesmi na uro.

Radio je lepo oblikovan - podobno sicer kot predvajalnik glasbenih datotek. Med predvajanjem je v ozadju celozaslonska slika albuma ali izvajalca, na dnu pa cena in povezava za nakup pesmi - če je ta seveda na voljo v glasbeni trgovini.

Nokia N9 - glasba

Oblika predvajalnika glasbe je študijski primer estetike MeeGo aplikacij.

Prevladujoča črna barva, eno barvna in velika tipografija, dobro premišljene in praktično postavljene orodne vrstice, odlična izkoriščenost prostora, standardizirani grafični elementi ...

Kot predvajalnik se N9 odreže zelo dobro. Podpira praktično vse glasbene formate, tiste, ki jih slučajno ne (to so res eksotični primerki) pa lahko z nekaj "hekanja" dodate sami (preko debian namestitvenih paketov).

Poleg glasbenega predvajalnika in glasbene trgovine je na N9 prednaložen še predvajalnik podcastov, kjer lahko vpišete (RSS vir) svojega priljubljenega internetnega glasbenega šova, ali pa prebrskate po priloženi zbirki.

Nokia N9 - Facebook

Vpogled v dogajanje na Facebooku (vpis le z enim uporabniškim imenom) je omejeno na zadnje novice, pregled profila, kontakte, sporočila, dogodke, fotografije, omogoča pa tudi klepet.

Aplikacija ni tako napredna, kot je zadnja različica iOS Facebook aplikacije, je pa še vedno na dovolj visokem nivoju, primerljivem s prejšnjo različico Facebooka za iOS in Android.

Aplikacija za Facebook je ena tistih, kjer se kolcanje MeeGo-tove omrežne povezave najbolj občuti. Med osveževanjem novic je sistem za sekundo, včasih tudi več, povsem neodziven.

Tako kot pri Twitter aplikaciji se tu rado zgodi, da se zaradi napačnega tolmačenja dotika s prstom, namesto pomika seznama, odpre podrobnost novice. Človek se sicer kmalu navadi, kako je potrebno brskati po seznamu, da se izogne tem anomalijam, a ta lastnost MeeGo-tu ni ravno v ponos. Po drugi strani pa je potrebno priznati, da je po nadgradnji sistema na zadnjo različico ta sindrom precej omiljen in bo morda z novo različico še manj moteč.

Nokia N9 - tviter

Poleg Facebook in spletnih virov (RSS/Atom) je tudi tviter tesno integriran v sam sistem N9. Tviti se namreč prikazujejo med obvestili, njihova sinhronizacija poteka tudi v stanju pripravljenosti.

Tvitanje je z zadnjo različico operacijskega sistema dobilo vse ključne razsežnosti. Tvitu lahko dodate fotografijo (žal le eno, uporablja se Twitterjev lastni medijski servis), lahko pregledujete profile in liste na katere ste naročeni, možno je pregledati celoten niz odgovorov in tako lažje sledite razpravi (a žal vsa razprava ni prikazana na enem zaslonu, tako kot je to v iOS Twitter aplikaciji).

Malenkost neprijetna reč je slaba podpora šumnikom, ki se spremenijo v vprašaje, ko tvitu dodate fotografijo - gre za hrošča, ki bo z naslednjo različico sistem bržkone odpravljen.

Tvitanje je sicer enostavno, še posebej če N9 zasukate v ležečo lego, kjer je tudi manj težav s tipkarskimi napakami na virtualni tipkovnici. Ko smo že pri tipkanju, to je na zavidljivo visokem nivoju in je primerljiva z izkušnjo na Androidu in iOSu. Le navaditi se je potrebno na malce drugačno razporeditev tipk (šumniki imajo svojo funkcijsko tipko).

Tako kot pri Facebook aplikaciji, a mnogo manj moteče, tudi tu sistem za trenutek obstane, ko aplikacija osvežuje seznam tvitov. Prav tako je tu moteče prej omenjeno napačno tolmačenje sistema upravljanja na dotik.

N9 - splet

Spletni brskalnik je naravnost odličen. Podpira HTML5, prikaz strani je natančen, naslovna vrstica je hkrati tudi iskalnik, ki sproti izpisuje iskalne rezultate, prav posebej lepo pa je narejena domača stran, ki jo sestavljajo najpogosteje obiskane spletne strani (tag cloud).

Na Acid3 testu je brskalnik prilezel do 100%. V video primerjavi med iPhone 4S in N9 se je slednja izkazala za precej počasnejšo pri izrisovanju spletnih strani. To pripisujemo slabši procesorski moči v kombinaciji s slabšim pretakanjem podatkov. Sicer če niste razvajeni z najnovejšim iPhonom 4S (ki je mimogrede enkrat hitrejši tudi od štirice), hitrost brskanja na N9 še zdaleč ni moteča, kakopak bi si želeli, da ekipa, ki skrbi za MeeGo pošteno zaviha rokave in spletnemu brskalniku nameni še kakega "konja" več.

N9 - sporočila

MeeGo odlično poveže vse vaše uporabniške profile, od Skypa, Googla, MSN-ja, Yahooja, Exchange do seveda Nokia.

Klepetom preko internetnih servisov je dodan tudi servis SMS-ov. Če imate naročniški paket z malo vključenimi sporočili na mesečni ravni, je zato potrebno biti pozoren preko katerega servisa se pošilja sporočilo, ki ga sestavljate. Velikih vizualnih razlik med pogovorom prek SMS-a ali Gtalka namreč ni.

Omenimo še uporabno lastnost spreminjanja jezika pisanja - namreč, če po tipkovnici zvezno potegnete prst v vodoravni smeri, se spremeni jezikovni nabor tipkovnice. Ko je prikazana virtualna tipkovnica tudi ni možno uporabiti geste potega zaslona od spodaj navzgor (več o gestah pri uporabniškem vmesniku).

N9 - pošta

Kot rečeno, so spletni servisi odlično integrirani v MeeGo. "Vpiši enkrat, uporabi večkrat" velja tudi za e-pošto.

Vsi nabiralniki so zbrani na enem zaslonu, kjer lahko spremljate število neprebranih e-pošt. Posebno dobra podpora velja za nabiralnike Microsoft Exchange (v sistem lahko vpišete le en račun, tako kot to velja za Facebook in Twitter).

Odjemalec podpira potisno pošto(Exchange), lahko pa nastavite tudi časovno omejeno obdobje višje intenzivnosti oz. manjše intenzivnosti preverjanja za novo pošto.

Ko je že govora o integraciji sistema in internetnih servisov še kratka graja. Škoda, da podobno kot za pošto, tviter, skype in druge ne velja za aplikacijo koledarja - ta namreč omogoča le lokalno vpisovanje in pregledovanje dogodkov.  Malce slabša podpora je tudi pri imeniku stikov, ki se sicer zna povezati in celo združiti isti kontakt, ki ga imate recimo na Gmailu in Skypu, a smo opazili, da je v primerjavi z internetno bazo stikov, nekaj kontaktov manjkalo.

N9 - Zemljevidi

Gre za klasično Nokiino izvedbo zemljevidov, ki je že tradicionalno pohvaljena v naših testih.

V nastavitvah aplikacije imate na voljo zbirko brezplačnih zemljevidov, ki jih lahko nato uporabljate v načinu brez povezave, kar je sila uporabno pri izletih v tujino, kjer mobilniku običajno izklopimo dostop do podatkovnega omrežja.

Aplikacija se malce dlje nalaga, med samim delovanjem pa je hitra in intuitivna. Podpira načrtovanje poti, prikaz interesnih točk, 3D in satelitski pogled, vodenje in še nekaj drugih uporabnih malenkosti.

N9 - sistemske nastavitve

Lično urejena sistemska plošča med drugim omogoča tudi vklop razvijalskega načina, ki odpre duri za eksperimentiranje z operacijskim sistemom mobilnika in hkrati omogoča dostop do skritih sistemskih orodij.

MeeGo na N9 (sodeč po brskanju po drobovju) sloni na distribuciji Linuxa Debian (experimental/testing). Nanj je možno tako namestiti za Debian pripravljene programske pakete.

V konzoli je na voljo paket linuksaških ukazov imenovan Busybox. Ta poleg drugega omogoča tudi SSH povezovanje na oddaljene strežnike.

Ko smo že pri "geek" govorici, v trgovini je na voljo tudi VNC strežniška aplikacija, ki omogoča upravljanje mobilnika preko omrežja - kar je koristno, ko na mobilniku izvajate tipkarsko intenzivna opravila.

Zaključek

Linuksaška Nokia N9 je, vsaj dokler nam pod prste ne prileze okenska Lumia 800, nedvomno najboljša Nokia doslej. Tako kot smo pred skoraj natanko letom dni v zvezde kovali fotografsko N8, smo tokrat navdušeni nad devetico.

Sicer ji do popolnosti manjka še kar precej programerskega piva in pic. Še posebej bi izpostavili občasno zatikanje med pretakanjem podatkov z omrežja in napake pri zaznavanju drsenja.

Sicer lahko MeeGo 1.2 Harmattan pohvalimo kot izreden operacijski sistem in lahko se samo čudimo, da je od Nokiine eksperimentalne razvojne ekipe prišel boljši izdelek, kot je bil Symbian kadarkoli. To velja tako glede odzivnosti, kot glede estetike in uporabniškega vmesnika. Tudi namizno programje Nokia Link je narejeno povsem drugače kot Nokia Suite - enostavno in zanesljivo.

In ker smo obljubili razsodbo med Applovim in Nokiinim prvakom...

Nokia N9 je boljša do Apple iPhone 4S zaradi njene linuksaške duše in vse kar ta omogoča - predvsem pod pokrovom. In zaradi neverjetne nežnosti uporabniškega vmesnika, pred katerim se mirne duše skrije vsak Android in tudi iOS.

Po drugi strani, je Appplov iPhone 4S, ki bo kmalu upihnil peto svečko, mobilnik prihodnosti. iCloud, iMessage in še posebej Siri so znanilci jutrišnjih kvalitet žepnih naprav.

Ako bi N9 prišla med nas pred nekaj leti, bi svet danes ne bil enak. Danes je to sicer še vedno dober žepni računalnik, a bolj primeren za "geeke", kot za povprečnega Janeza in Metko. Če je v vas kaj pingvina in še posebej če gojite posebne občutke do okroglega sadja, le brž po prašička in bam!

 • foto: Connect, Nokia
 • Opremo nam je posodilo podjetje Nokia

Mobilniki - Testi

29. 11. 2011 ob 07:00

Vas zanima naša ocena mobilnika, računalnika, navigacije, fotoaparata ...?

Želite biti obveščeni o novostih na strani?

Naročite se na Connect e-zin

Rezultati testa in lastnosti naprave

Hvalimo
 • estetski in praktičen uporabniški vmesnik
 • linuksaška odprtost sistema
 • podpora internetnim servisom
 • kamera
Grajamo
 • občasno zatikanje
 • samo najnujnejše aplikacije
Opis
preberi testTest: Nokia N9, rajs
poglej galerijoTest: Nokia N9, rajs
Izkaznica
proizvajalecNokia
imeN9
OSMeeGo
Cene
cena629.00 €
paketi Mobitel439.00 €
paketi Simobil/
paketi Tušmobil/
paketi Debitel/
Tehnične lastnosti
teža135.00 g
višina116.50 mm
širina61.20 mm
debelina12.10 mm
tip zaslona
 
AMOLED
ločljivost480 x 854
prikaz barv16 milijonov
baterijaLi-Ion 1450 mAh
čas pogovora380.0h
čas pripravljenosti11h
vgrajen pomnilnik16 / 64 GB
reža za kartice
Povezljivost
GPRSda
HSCDda
EDGEda
UMTSda
HSDPAda 14.4 Mbps
HSUPAda 5.7 Mbps
WiFida
Bluetoothda
A2DPda
IRne
USBda
Podprte storitve
SMSda
MSda
e-poštada
pritisni in govorine
glasovno izbiranjene
WAPne
HTML podporada
sprejemnik GPSne
FM radioda
predvajalnik glasbeda
predvajalnik videada
Kamera
ločljivost tipala
 
8 MP
bliskavicada
samodejno ostrenjeda
optična povečavane
videopogovorda
Priloženo k napravi
 • mobilnik
 • polnilnik
 • slušalke z mikrofonom

Galerija

 • Nokia N9 41
 • Nokia N9: fotografija na dnevni svetlobi, notranji prostor, prostoročno.
Nokia N9 ostri precej bolje, kot 8 megatočkovne sestrice C7 in 701. Zahvaljujoč Carl Zeiss optiki so možni tudi makro posnetki. Zagon aplikacije za kamero je hiter, prav tako zajem prve fotografije. Škoda le, da na ohišju ni sprožilca in je za zajem potreben dotik zaslona.
 • Nokia N9: posnetek pri slabi zunanji svetlobi.
Sicer dobro in hitro ostrenje precej pokvari očiten šum. Za "izboljšavo" posnetkov je moč uporabiti nekaj osnovnih barvnih filtrov: črno-belo, sephia, intenzivna barva, inverzne barve, visok kontrast. Dodatno je moč fotografije obdelovati s priloženo aplikacijo, ki omogoča spreminjanje velikosti, obrezovanje, spreminjanje svetlosti in kontrasta.
 • Nokia N9: posnetek pri dobri zunanji svetlobi. Povečava na 1:1 (izrez).
Podobno kot pri slabših Nokiinih 8MP kamerah, se tudi na N9 pozna povprečno čipovje za obdelavo zajete slike. "Vodene barve" so še posebej opazne pri barvnih prehodih, majhnih objektih in nizkem kontrastu.
 • Nokia N9: aplikacije.
Operacijski sistem MeeGo na Nokii N9 je zapakiran skupaj z nekaj osnovnimi aplikacijami: beležka, kalkulator, glasbeni in video predvajalnik, zemljevidi z navigacijo, e-pošta, hišni aplikaciji za tviter in facebook, skupna aplikacija za klepetanje (podpira združevanje Gtalk, MSN, Skype, Yahoo in Nokia računov).
Nokia je prav za MeeGo pripravila posebno različico Ovi Store (za nameščanje dodatnih aplikacij) in Ovi Music (glasbena trgovina in predvajalnik radia na zahtevo oz. žanrski radio).
 • Nokia N9 - Store
Tržnica aplikacij je solidno založena. Aplikacij resda ni toliko kot pri konkurenci, tako da raziskovanja oz. športa pretakanja naključne potencialno zanimive aplikacije v MeeGo trgovini žal ne boste doživeli pogosto. Tudi samo urednikovanje trgovine ni najbolj optimalno - najboljše aplikacije pogosto niso prikazane pri vrhu seznama, zato je (žal) Google pogosto bolj primeren raziskovanje novosti v MeeGo svetu aplikacij.
V MeeGo Store je žal (podobno kot v Symbian Store) precej navlake kvazi RSS aplikacij, ki so dejansko samo reklame za ničvredne spletne strani. Po večini so te aplikacije pri Nokii uspeli zajeziti v posebne rubrike, a mnogo njih se uspe preriniti v seznam čistokrvnih aplikacij, kar po nepotrebnem otežuje pot do želene aplikacije.
Pohvaliti gre izvedbo nameščanja aplikacij, ki se lepo razvrstijo v čakalno vrsto, lep in pregleden vmesnik, podrobne informacije o aplikaciji (k čemur so seveda prispevali tudi vestni razvijalci).
 • Nokia N9 - Ovi music
Priložena glasbena trgovina ponuja nakup glasbe mnogih zvrsti. Cene pesmi so običajnih 99 centov, poleg nakupa pa je možno neomejeno poslušati radio. Ponujeno je ducat radijskih kanalov razvrščenih glede na glasbeno zvrst. Kot se spodobi za radio na zahtevo, je v omejeni količini možno pesmi tudi preskakovati. Omejitev je tam okoli 10 pesmi na uro.
Radio je lepo oblikovan - podobno sicer kot predvajalnik glasbenih datotek. Med predvajanjem je v ozadju celozaslonska slika albuma ali izvajalca, na dnu pa cena in povezava za nakup pesmi - če je ta seveda na voljo v glasbeni trgovini.
 • Nokia N9 - glasba
Oblika predvajalnika glasbe je študijski primer estetike MeeGo aplikacij. Prevladujoča črna barva, eno barvna in velika tipografija, dobro premišljene in praktično postavljene orodne vrstice, odlična izkoriščenost prostora, standardizirani grafični elementi ...
Kot predvajalnik se N9 odreže zelo dobro. Podpira praktično vse glasbene formate, tiste, ki jih slučajno ne (to so res eksotični primerki) pa lahko z nekaj "hekanja" dodate sami (preko debian namestitvenih paketov).
Poleg glasbenega predvajalnika in glasbene trgovine je na N9 prednaložen še predvajalnik podcastov, kjer lahko vpišete (RSS vir) svojega priljubljenega internetnega glasbenega šova, ali pa prebrskate po priloženi zbirki.
 • Nokia N9 - Facebook
Vpogled v dogajanje na Facebooku (vpis le z enim uporabniškim imenom) je omejeno na zadnje novice, pregled profila, kontakte, sporočila, dogodke, fotografije, omogoča pa tudi klepet.
Aplikacija ni tako napredna, kot je zadnja različica iOS Facebook aplikacije, je pa še vedno na dovolj visokem nivoju, primerljivem s prejšnjo različico Facebooka za iOS in Android.
Aplikacija za Facebook je ena tistih, kjer se kolcanje MeeGo-tove omrežne povezave najbolj občuti. Med osveževanjem novic je sistem za sekundo, včasih tudi več, povsem neodziven. 
Tako kot pri Twitter aplikaciji se tu rado zgodi, da se zaradi napačnega tolmačenja dotika prsta in zaslona namesto pomika seznama odpre podrobnost novice. Človek se sicer kmalu navadi, kako je potrebno brskati po seznamu, da se izogne tem anomalijam, a ta lastnost MeeGo-tu ni ravno v ponos.
Po drugi strani pa je potrebno priznati, da je po nadgradnji sistema na zadnjo različico ta sindrom precej omiljen in bo morda z novo različico še manj moteč.
 • Nokia N9 - tviter
Poleg Facebook in spletnih virov (RSS/Atom) je tudi tviter tesno integriran v sam sistem N9. Tviti se namreč prikazujejo tudi med obvestili, njihova sinhronizacija poteka tudi v stanju pripravljenosti telefona in ne zgolj ko je prižgana tviter aplikacija.
Tvitanje je z zadnjo različico operacijskega sistema dobilo vse ključne razsežnosti. Tvitu lahko dodate fotografijo (žal le eno, uporablja se Twitterjev lastni medijski servis), lahko pregledujete profile in liste na katere ste naročeni, možno je pregledati celoten niz odgovorov in tako lažje sledite razpravi (a žal vsa razprava ni prikazana na enem zaslonu, tako kot je to v iOS Twitter aplikaciji). 
Malenkost neprijetna reč je slaba podpora šumnikom, ki se spremenijo v vprašaje, ko tvitu dodate fotografijo - gre za hrošča, ki bo z naslednjo različico sistem bržkone odpravljen.
Tvitanje je sicer enostavno, še posebej če N9 zasukate v ležečo lego, kjer je tudi manj težav s tipkarskimi napakami na virtualni tipkovnici. Ko smo že pri tipkanju, to je na zavidljivo visokem nivoju in je primerljiva z izkušnjo na Androidu in iOSu. Le navaditi se je potrebno na malce drugačno razporeditev tipk (šumniki imajo svojo funkcijsko tipko).
Tako kot pri Facebook aplikaciji, a mnogo manj moteče, tudi tu sistem za trenutek obstane, ko aplikacija osvežuje seznam tvitov. Prav tako je tu moteče občasno napačno tolmačenje sistema upravljanja na dotik, da ne želimo pogledati podrobnosti tvita (odpiranje), ampak se pomakniti po seznamu (drsenje).
Povejmo še, da je zaslon obvestil (črna podlaga) prijetnejši za branje tvitov kot sama tviter aplikacija (tviti na beli podlagi). Podpira celo animirano dodajanje novosti na vrh seznama in ročno osveževanje. Pa še ostala sistemska obvestila, RSS novice ter Facebook novosti lahko sočasno spremljate na istem zaslonu.
 • N9 - splet
Spletni brskalnik je naravnost odličen. Podpira HTML5, prikaz strani je natančen, naslovna vrstica je hkrati tudi iskalnik, ki sproti izpisuje iskalne rezultate, prav posebej lepo pa je narejena domača stran, ki jo sestavljajo najpogosteje obiskane spletne strani (tag cloud).
Na Acid3 testu je brskalnik prilezel do 100%. V primerjavi z iPhone 4S (glej naš video) je N9 precej počasnejša pri izrisovanju spletne strani. To pripisujemo slabši procesorski moči v kombinaciji s slabšim pretakanjem podatkov. Sicer če niste razvajeni z najnovejšim iPhonom 4S (ki je mimogrede enkrat hitrejši tudi od štirice), hitrost brskanja na N9 še zdaleč ni moteča, kakopak bi si pa želeli, da ekipa, ki skrbi za MeeGo pošteno zaviha rokave in spletnemu brskalniku nameni še kakega "konja" več.
Omenimo še, da mnoge spletne strani s posebej prirejenim mobilnim prikazom (recimo iskalnik Google), MeeGo zaznajo kot predpotopni operacijski sistem in zato prikažejo "revnejšo" izmed mobilnih različic, čeprav bi MeeGo-jev WebKit brskalnik bil povsem sposoben prikazati enako različico, kot je servirana iPhonu.
 • N9 - sporočila
MeeGo odlično poveže vse vaše uporabniške profile, od Skypa, Googla, MSN-ja, Yahooja, Exchange do seveda Nokia.
Klepetom preko internetnih servisov pa je tudi dodan servis SMS-ov. Če imate naročniški paket z malo vključenimi sporočili na mesečni ravni, je zato potrebno biti pozoren preko katerega servisa se pošilja sporočilo, ki ga sestavljate. Velikih vizualnih razlik med pogovorom recimo prek SMS-a ali Gtalka namreč ni.
Tako kot tviter so tudi pogovori tista storitev, ki deluje v ozadju in je ves čas v stanju pripravljenosti. Opozorilo za nov klepet se izriše tudi v zgornji statusni vrstici.
Omenimo še uporabno lastnost spreminjanja jezika pisanja - namreč, če po tipkovnici zvezno potegnete prst v vodoravni smeri, se spremeni jezikovni nabor tipkovnice. Ko je prikazana virtualna tipkovnica tudi ni možno uporabiti geste potega zaslona od spodaj navzgor (več o gestah pri uporabniškem vmesniku).
 • N9 - pošta
Kot rečeno, so spletni servisi odlično integrirani v MeeGo. "Vpiši enkrat, uporabi večkrat" velja tudi za e-pošto.
Vsi nabiralniki so zbrani na enem zaslonu, kjer lahko spremljate število neprebranih e-pošt. Posebno dobra podpora velja za nabiralnike Microsoft Exchange (v sistem lahko vpišete le en račun, tako kot to velja za Facebook in Twitter).
Odjemalec za pošto podpira t.i. push mail (Exchange), lahko pa nastavite tudi časovno omejeno obdobje višje intenzivnosti oz. manjše intenzivnosti preverjanja za novo pošto.
Ko je že govora o integraciji sistema in internetnih servisov še kratka graja. Škoda, da podobno kot za pošto, tviter, skype in druge ne velja za aplikacijo koledarja - ta namreč omogoča le lokalno vpisovanje in pregledovanje dogodkov. 
Malce slabša podpora je tudi pri imeniku stikov, ki se sicer zna povezati in celo združiti isti kontakt, ki ga imate recimo na Gmailu in Skypu, a smo opazili, da je v primerjavi z internetno bazo stikov, nekaj kontaktov manjkalo.
 • N9 Zemljevidi
Gre za klasično Nokiino izvedbo zemljevidov, ki je že tradicionalno pohvaljena v naših testih.
V nastavitvah aplikacije imate na voljo zbirko brezplačnih prenosov zemljevidov, ki jih lahko nato uporabljate v načinu brez povezave, kar je sila uporabno pri izletih v tujino, kjer mobilniku običajno izklopimo dostop do podatkovnega omrežja.
Aplikacija se malce dlje nalaga, med samim delovanjem pa je hitra in intuitivna. Podpira načrtovanje poti, prikaz interesnih točk, 3D in satelitski pogled, vodenje in še nekaj drugih uporabnih malenkosti.
 • N9 - sistemske nastavitve
Lično urejena sistemska plošča med drugim omogoča tudi vklop razvijalskega načina, ki odpre duri za eksperimentiranje z operacijskim sistemom mobilnika in hkrati omogoča dostop do skritih sistemskih orodij.
MeeGo na N9 (sodeč po brskanju po drobovju) sloni na distribuciji Linuxa Debian (experimental/testing). Nanj je možno tako namestiti za Debian pripravljene programske pakete.
V konzoli je na voljo paket linuksaških ukazov imenovan Busybox. Ta poleg drugega omogoča tudi SSH povezovanje na oddaljene strežnike. 
Ko smo že pri "geek" govorici, v trgovini je na voljo tudi VNC strežniška aplikacija, ki omogoča upravljanje mobilnika preko omrežja - kar je koristno, ko na mobilniku izvajate tipkarsko intenzivna opravila.
 • N9 - uporabniški vmesnik
Swipe se imenuje Nokiina pogruntavščina, ki je roko na srce, najbolj inovativni izum zadnjih let, kar se tiče uporabniških vmesnikov na mobilnikih. Ob bok mu lahko postavimo le še tablice (hubs) sistema Windows Phone 7. Koncept sicer malce spominja na Palmovo frcanje oken, a ga presega ravno zaradi odsotnosti vsakršnega gumba za rokovanje z mobilnikom (no, na robu ohišju sta še vedno dva za uravnavanje glasnosti in za zaklep zaslona).
Gre za sistem treh osnovnih zaslonov: a) trenutno aktivna aplikacija, b) nameščene aplikacije, c) aplikacije v ozadju ter četrti zaslon, kjer se zbirajo sistemska obvestila.
Ker na sprednji ploskvi ni niti fizičnega niti virtualnega gumba, preklapljanje med aplikacijami in pogledi opravljamo z drsanjem od roba zaslona v vodoravni smeri.
Drsanje od zgoraj navzdol aplikacijo zapre, od spodaj navzgor pa prikaže seznam odprtih aplikacij (preklapljanje). 
Preprosto. In sila nalezljivo. Principa se je sprva potreba navaditi, a po drugi strani je tudi prehod nazaj na iOS ali Android prav tako težak.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljno uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri