Connect.si - Mobilniki > Testi

Test: Samsung Galaxy S III

Foto: Samsung Galaxy S III - Connect.si
 • Foto: Samsung Galaxy S III - Connect.si
 • Foto: Samsung Galaxy S III - Connect.si
 • Foto: Samsung Galaxy S III - Connect.si
 • Foto: Samsung Galaxy S III - Connect.si
 • Foto: Samsung Galaxy S III - Connect.si
 • Foto: Samsung Galaxy S III - Connect.si
 • Foto: Samsung Galaxy S III - Connect.si
 • Foto: Samsung Galaxy S III - Connect.si
 • Foto: Samsung Galaxy S III - Connect.si
 • Foto: Samsung Galaxy S III - Connect.si
 • Foto: Samsung Galaxy S III - Connect.si
 • Foto: Samsung Galaxy S III - Connect.si
 • Foto: Samsung Galaxy S III - Connect.si
 • Foto: Samsung Galaxy S III - Connect.si
 • Foto: Samsung Galaxy S III - Connect.si
 • Foto: Samsung Galaxy S III - Connect.si
 • Foto: Samsung Galaxy S III - Connect.si
 • Foto: Samsung Galaxy S III - Connect.si
 • Foto: Samsung Galaxy S III - Connect.si
 • Foto: Samsung Galaxy S III - Connect.si
 • Foto: Samsung Galaxy S III - Connect.si
 • Foto: Samsung Galaxy S III - Connect.si
 • Foto: Samsung Galaxy S III - Connect.si
 • Foto: Samsung Galaxy S III - Connect.si
 • Foto: Samsung Galaxy S III - Connect.si

Samsung je vnovič dokazal, da mu ni para med proizvajalci mobilnikov z Androidom. Galaxy S III je težko pričakovan naslednik najuspešnejše serije androidnih mobilnikov. In kar se tiče nas, ni razočaral, moramo pa priznati, da smo od Korejcev le pričakovali več in da bo letvica po novem postavljena malce višje.

Ko se je čakanje na naslednjega androidnega prvaka konec maja končno prenehalo, je uporabniška srenja, ki prisega na razkazovanje hardverskih mišic, 'odprtost' kode in zastonjske aplikacije v skupnem orgazmu kriknila: "Bravooooo!" Na drugi strani velike luže pa je neka druga množica uporabnikov, ki prisega na izdelke, katerih imena imajo spredaj namontiran majhen i, zazehala: "A to je potemtakem to?" 

Mnenja o tem ali je novi Samsungov androidni prvak Galaxy S III tisti mesija, ki bo kompanijo končno zavihtel na vrh trga pametnih mobilnikov visokega razreda, so različna. Danes, po nekaj mesecih njegove prodaje je jasno: iPhona Galaxy S III ni dohitel in ga za časa svojega življenskega cikla tudi ne bo. Razlogov je kajpak več, a naslednjih vrstic ne bomo posvečali iPhonu temveč Galaxyu S III. Vseeno kratka obrazložitev, da ne bo kakšne zamere - Samsung Galaxy S III je najbolj zaželjen pametni mobilnik z Androidom tam zunaj. V drugem kvartalu je Samsung odposlal 6.5 milijonov enot teh mobilnikov. Naj spomnemo, da je predhodnik, model Galaxy S II, potreboval pet mesecev, da si ga je prilastilo 10 milijonov kupcev (do prihoda Galaxy S III pa je bil sploh najbolj prodajani mobilnik z Androidom). Samsung Galaxy S III torej na tem področju podira rekorde in šušlja se, da Korejci pričakujejo, da bodo v tretjem kvartalu po svetu odposlali naslednjih 15 milijonov enot trojk. Za primerjavo: Apple je v enakem obdobju (drugem, ne tretjem kvartalu) odposlal 35.1 milijonov iPhonov (vse glasnejše pa so tudi govorice, da bo jeseni končno luč sveta ugledal tisti iPhone 5 ali kar novi iPhone). Toliko o tem.

2 leti vidnega napredka

Pa si oglejmo, kako je Samsungov prvak serije S napredoval od junija 2010 pa do danes, ko je pred nami že njegova tretja različica.

Samsung Galaxy S je prišel ven z nameščenim operacijskim sistemom Android 2.1, Galaxy S III pa je opremljen z različico Ice Cream Sandwich (Android 4.0). V drobovju se je senzorjem pospeškometru, digitalnemu kompasu in GPSu pridružil še žiroskop, medtem ko so lastnosti ekrana ostale enake (senzor okoliške svetlobe, večprstno upravljanje, senzor bližine, odporen na praske). Res, ekran se je po diagonali od takrat do danes raztegnil že iz 4 (800 x 480 zaslonskih točk) na 4.8 palcev (1280 x 720 zaslonskih točk in gostota točk 306 dpi), kar je za pol palca več tudi od Galaxy S II, a tehnologija je bolj kot ne enaka (Super AMOLED si je prislužil še HD)

Napredek je precej viden pri kameri. Prej s 5, zdaj z 8MP je sposobna zajemanja visokoločljivostnega videa z ločljivostjo 1080p s 30 sličicami na sekundo (prej 720p). Kamera ima v nasprotju s tisto iz leta 2010 sedaj tudi bliskavico LED, zaslonko f/2.6, spredaj nameščena kamera pa ločljivost 1.9MP (sposobna zajemanja videa 720p s 30 sličicami na sekundo). A kamero z 8MP je imel že Galaxy S II.

Baterija s kapaciteto 2100 mAh zagotavlja po novem okoli 6 ur čebljanja (a ga je z namernim obremenjevanjem procesorja moč izprazniti skoraj polovico hitreje) in maksimalno nekje 300 ur ždenja v pripravljenosti. Pri modelu Galaxy S je baterija z manjšo kapaciteto zagotavljala okoli 12-13 ur pogovorov in okoli 750 ur čakanja v pripravljenosti. Tak padec v sposobnosti lahko kajpak pripišemo večjemu ekranu in štiriglavi pošati, ee, štirijedrnemu procesorju Exynos 4412 (1.4 GHz), ki se mora kosati z vedno bolj zahtevnimi aplikacijami. Količina pomnilnika je poskočila iz 512MB na 1 GB (a toliko ga je imel že Galaxy S II), medtem ko je količino dodatnega hrambenega prostora s pomnilniško kartico microSD možno razširiti na največ 64 GB (včasih 32GB). Osnovnega špajza v mobilniku je že od nekdaj 16 gigabajtov.

V zadnjih dveh letih je mobilnik Galaxy S evolviral v elegantno in z vsem najnovejšim mobilnim drobovjem naphano napravo, ki tudi po videzu nič več ne spominja na tisti iPhone 3GS, zaradi česar Apple in Samsung bijeta pravno bitko na različnih bojiščih širom sveta. O podobnosti presodite sami, a reči, da si Korejci med snovanjem uporabniškega vmesnika in zunanjosti niso prav nič 'izposodili' od Jobsa in kompanije, je ignorantsko.

Pod črto lahko glede na primerjavo napredka mirne duše zapišemo: lastnikom prve Galaksije S se nedvomno izplača nadgraditi na Galaxy S III, lastniki Galaxy S II pa raje počakajte na štirico (če se mobilniku ne bo reklo kako drugače).

Povezljivost in rokovanje

Korejci so se odločili, da na Stari celini ne bodo prodajali modela s povezljivostjo 4G LTE. Škoda, saj bi se s tem resnično ločili od konkurence. Namesto tega je Galaxy S III s tovrstno povezljivostjo na voljo le v Severni Ameriki, na Japonskem in v Koreji.

Med ostale možnosti povezovanja s širnim svetom in napravami spadajo: a/b/g/n-WLAN, NFC, Wi-Fi Direct in Bluetooth 4.0. Tu Galaxy S III pomete tudi z iPhonom.

Ko boste enkrat prijeli mobilnik v roko, boste spet dobili tisti stari dobri plastični občutek. Čudno, a pri HTC-jevih napravah tega ne doživljamo, zdijo se (tako kot iPhone) precej kakovostnejše izdelave,  z boljšimi materiali. Steklo in kovina pač vplivata na uporabnika drugače kot plastika in če bi pri Samsungu želeli, da bi si o njegovih napravah mislili, da so prestižne, bi se morali tudi v tej smeri malce potruditi. Plastika je plastika, ne glede na to ali jo obarvaš v belo, modro ali črno. Vseeno so Korejci nekaj kritik na račun tega občutka, da gre za poceni izdelan mobilnik, odpravili, Samsung Galaxy S III je na pogled in otip precej kakovostnejši od predhodnika Galaxy S II.

Velikost mobilniku le v enem primeru ni v ponos. Kot smo že omenili v testu mobilnika HTC One X je z mobilnikom, katerega ekran je tako velik, skorajda nemogoče upravljati z eno roko. Sploh se je potrebno kar nekaj časa privajati, nemogoče pa je s tistim palcem doseči vse možne kotičke. A to je pač potrebno vzeti v zakup, saj so po drugi strani branje e-pošte, brskanje po internetih in pisakanje sporočil ali čivkanje na Twitterju (pa objavljanje na drugih družbenih omrežjih) precej preglednejši kot na manjših mobilnikih. Ko se boste enkrat privadili na velik ekran, vam ga bodo morali trgati iz rok.

Pametni mobilnik? Naj bo.

Nismo povsem prepričani ali poveličevanje 'pameti' naprav kot so mobilniki kam pelje, a naj bo, človeštvo tako ali tako rine v pogubo. Zanašanje na pametne naprave vodi v idiokracijo in na oglaševalske karafeke tipa 'zasnovan za ljudi' in 'z navdihom narave' pač ne padamo. Za koga drugega kot za ljudi bo pa zasnovan? Z navdihom narave? Samsung očitno pozablja v kako 'ekološki' panogi je. Redkih materialov iz zemlje tam na Kitajskem zagotovo ne izkopavajo člani njihove PR službe, kajti hitro bi ugotovili, da je 'navdih narave' za lase privlečena puhlica. Dokaz več pač, da pametne naprave/mobilniki poneumljajo ljudi.

Če pustimo to debato ob strani, pa je Samsung vseeno potrebno pohvaliti, saj je Galaxy S III naphan s storitvami, ki bodo prišle prav marsikateremu uporabniku, pa čeprav bi o 'uporabnosti' nekaterih lahko napisali precej več znakov kot jih bomo. Uporabniško izkušnjo nadgrajuje predvsem Ice Cream Sandwich, ki prinaša cel kup izboljšav, Samsung pa je storil še korak več in uporabniku ponudil nekaj dodatnih funkcij, ki vam bodo olajšale običajno rokovanje z mobilnikom. Seveda jih je 'pametno' poimenoval, da bi mislili pač, da držite v rokah nekaj inteligentnega.

Tako na primer funkcija Smart stay s pomočjo senzorjev ugotavlja, kdaj ste prenehali brati e-čtivo na zaslonu (zakaj bi sicer brali e-knjige na pametnem mobilniku, je vprašanje zase, a naj bo), ee, kdaj ste zakinkali. Nakar zatemni zaslon, da se ne bi po nepotrebnem tratilo energije.

Direct call po drugi strani omogoča, da osebo, s katero si pravkar izmenjavate besedilna sporočila, kar pokličete. To storite tako, da mobilnik preprosto dvignete k ušesu. Tu sta še Smart alert in Social tag. Prva vas bo takrat, kadar boste Galaxy S III pustili ležečega na mizi, opozarjal na zgrešene klice in sporočila z vibriranjem, druga pa vas bo med ogledovanjem fotografij kakšnih prijateljev zabavala z možnostjo prebiranja njihovih statusov (koliko je zabave v tem ... ne vemo).

Med takšnimi ali drugačnimi aplikacijami, ki vas bodo skušale prepričati v to, da je to najbolj uporaben telefon, kar ste jih držali v roki, se nahaja tudi S Voice. Uganili ste, gre za Samsungov poizkus kloniranja Applove asistentke Siri. Slovenščine kajpak ne pozna, zato boste morali s programom govoriti angleško. Izpasti zna čudno, sploh, če vas bodo mimoidoči slišali in videli kako telefon sprašujete ali bo danes deževalo. Po drugi strani pa se S Voice obnese solidno, prepoznava glasu deluje korektno, a se nam zdi, da po dejanski uporabnosti prednjači zgolj njegovo odpiranje aplikacij na ukaz.

Končna razsodba

Še enkrat: Galaxy S III je dokaz, kako je napredoval svet mobilnikov v zadnjih dveh letih. Hitrosti, uporabnosti, nadgradnje uporabniške izkušnje glede na predhodnika in števila naprednih funkcij mobilnika ne moremo zanikati. Razvil se je v napravo, ki jo je užitek uporabljati, a ne smemo pozabiti, da je tu svoje pristavil tudi Google z Androidom 4.0. Veseli smo dejstva, da se Samsung trudi uporabnikom ponuditi čimveč lastnih rešitev, pa čeprav te še v marsičem šepajo, obenem pa dobivamo občutek, da storitve, ki jih ponuja, že presegajo meje Androida. Bo Samsung z Galaksijo v prihodnosti zapustil njegovo okrilje?

Všečkamo

 • hiter procesor in Android 4.0
 • 8MP kamero z novimi funkcionalnostmi
 • svetel in kontrasten ekran

Grajamo

 • ni povezljivosti LTE
 • materiali bi lahko bili kakovostnejši
 • preveč bujnih dimenzij
 • Opremo nam je posodilo podjetje Si.mobil

Mobilniki - Testi

23. 07. 2012 ob 10:26

Vas zanima naša ocena mobilnika, računalnika, navigacije, fotoaparata ...?

Želite biti obveščeni o novostih na strani?

Naročite se na Connect e-zin

Rezultati testa in lastnosti naprave

Hvalimo
 • procesor
 • Android 4.0
 • 8MP kamera
 • ekran
Grajamo
 • ni povezljivosti LTE
 • plastika
 • prebujnih dimenzij
Opis
preberi testTest: Samsung Galaxy
poglej galerijoTest: Samsung Galaxy
Izkaznica
proizvajalecSamsung
imeI9300 Galaxy S III
OSAndroid 4.0.4 ICS (nadgr. 4.1.2)
Cene
cena690.00 €
paketi Mobitel669.00 €
paketi Simobil690.00 €
paketi Tušmobil717.00 €
paketi Debitel/
Tehnične lastnosti
teža133.00 g
višina136.60 mm
širina70.60 mm
debelina8.60 mm
tip zaslona
 
HD Super AMOLED
ločljivost1280 x 720
prikaz barv16 milijonov
baterijaLi-Ion 2100 mAh
čas pogovora6.0h
čas pripravljenosti300h
vgrajen pomnilnik1 GB
reža za karticeMicroSD
Povezljivost
GPRSda
HSCDda
EDGEda
UMTSda
HSDPAda 21.6 Mbps
HSUPAda 5.8 Mbps
WiFida
Bluetoothda
A2DPne
IRne
USBne
Podprte storitve
SMSda
MSda
e-poštada
pritisni in govorida
glasovno izbiranjeda
WAPne
HTML podporada
sprejemnik GPSda
FM radioda
predvajalnik glasbeda
predvajalnik videada
Kamera
ločljivost tipala
 
8 MP
bliskavicada
samodejno ostrenjeda
optična povečavane
videopogovorda
Priloženo k napravi
 • mobilnik
 • polnilec
 • navodila
 • slušalke

Galerija

 • Samsung Galaxy S III
 • Samsung Galaxy S 2 in Samsung Galaxy S 3
 • Samsung Galaxy S 2 in Samsung Galaxy S 3
 • Sorodnosti v dizajnu so bila predmet pravniških čajank: Apple iPhone 3, Samsung Galaxy S 2 in Samsung Galaxy S 3
 • Samsung Galaxy S 2 in Samsung Galaxy S 3 - zadaj
 • Samsung Galaxy S III / 13
 • Samsung Galaxy S III / 16
 • Samsung Galaxy S III / 19
 • Samsung Galaxy S III / 20
 • Samsung Galaxy S III / 15
 • Samsung Galaxy S III / 17
 • Samsung Galaxy S III / 18
 • Samsung Galaxy S III / 14
 • Samsung Galaxy S III / 1
 • Samsung Galaxy S III / 2
 • Samsung Galaxy S III / 3

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljno uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri