Connect.si - Mobilniki > Testi

Test: Sony Ericsson Xperia mini

Foto: Xperia mini / 6 - Connect.si
 • Foto: Xperia mini / 6 - Connect.si
 • Foto: Xperia mini / 6 - Connect.si
 • Foto: Xperia mini / 6 - Connect.si
 • Foto: Xperia mini / 6 - Connect.si
 • Foto: Xperia mini / 6 - Connect.si
 • Foto: Xperia mini / 6 - Connect.si

Lansko leto predstavljeni najmanjši Android - Sony Ericsson Xperia X10 mini je letos dobil programsko, strojno in lepotno nadgradnjo. Pri novi Sony Ericcson Xperia mini, ki je v imenu izgubila oznako X10, gre po večini za majhne spremembe v primerjavi s predhodnico, a vseeno je nekaj vrednih podrobnejše analize.

Zasnova

Sony Ericsson Xperia mini ima precej boljše ukazne gumbe. Stranski, za uravnavanje glasnosti, so iz srede ohišja prestavljeni na bolj običajno mesto, na zgornji rob stranice. Sprožilec kamere je podobno potoval proti robu ohišja in se tako nahaja na spodnjem stranskem robu.

Podobno pohvalno so pri Sonyu izboljšali tri najpomembnejše gumbe na sprednji strani. Lanskoletna Xperia X10 mini je imela tri fizične Androidne ukazne gumbe, ki so se preveč upirali pritisku in močno kvarili lagodje tipkanja. Nova Xmeria mini ima le še en fizični gumb na sredi ohišja (domov), med tem ko sta levi in desni (nazaj in možnosti) občutljiva na dotik in zatorej mnogo odzivnejša. Upamo, da bo Sony ta koncept osrednjih gumbov prenesel kar na vse nove Xperie!

Xperia mini je sicer malce zrasla v primerjavi z Xperio X10 mini, a je kljub temu še vedno precej nizek telefon. Na prvi otip človek pričakuje, da se nekje v ohišju skriva drsna tipkovnica, ki bi mobilnik povišala na bolj običajne mere. Sploh, ker je mobilnik nesorazmerno debel glede na višino.

Še vedno pa je malce nerazumljiva postavitev izhoda za slušalke, ki se nahaja na spodnjem robu ohišja, namesto na zgornjem, kot je to običaj na vseh ostalih multimedijskih žepnih spremljevalcih. A to niti ni tako zelo moteče, morda je tudi stvar okusa. Zagotovo pa majhnost mobilnika ne more biti razlog za spreminjanje splošno sprejetega koncepta slušalk na vrhu ohišja.

Dodatna oprema

Vse Xperie se ponašajo z dobrim zvokom, tudi Xperia mini ni izjema. Poleg solidnega zvoka pa je nova mini nadgrajena s HD kamero (720p).

V embalaži so priložena dodatni barvni pokrovčki za sicer pretežno črno Xperio mini, ki so z razliko od predhodnice iz plastike z visokim sijajem.

V praksi

Kot smo že zapisali pri predhodnici, je za upravljanje Android sistema kakopak bistven zaslon. Večji kot je, lagodneje se sprehajamo med aplikacijami. Xperia mini je sicer dobila hvalevredno nadgradnjo sistema na trenutno zadnjo različico Android 2.3, kar precej popravi splošni vtis, a majhnost zaslona pač ima svoj davek.

Tipkanje je še na meji znosnega, igranje iger je po drugi strani sila nezabavno.

Preden se prsti navadijo na majhno tipkovnico na zaslonu, je potrebno kar precej popravljanja zatipkanih besed, a majhnost zaslona sreči sčasoma pride pod kožo in napake so vse redkejše.

Spremljanje tvitanja in objav na obraz-knjigi je spričo dobrih Android aplikacij za ti dve socialni omrežji na nivoju večjih zelenih bratov. Na sploh je tako, da dobre aplikacije na majhni Xperia mini ne trpijo zaradi površinske stiske, tiste bolj krampaste, ki tudi na večjih zaslonih delujejo le za silo, na Xperio mini za normalno rabo zahtevajo precej več truda.

Sony po svoji navadi Xperie prepleska z njemu lastnim izgledom uporabniškega vmesnika in nekaj dodatnimi aplikacijami. Vmesnik v zadnji inkarnaciji ni več tako moteče neuporaben, kot pri predhodnici. Aplikacija za snemanje videa in fotografij ponuja vse nujne možnosti prilagajanja, prav tako je med fotografiranjem možen enostaven in pregleden vpogled v galerijo posnetih fotografij - precej bolje kot je to v originalni Googlovi različici Androida 2.3.

Zaključek

Sony Ericsson Xperia mini je še lepša in uporabnejša od predhodnice Xperie X10 mini. Oblikovno se je poslovila od nekaterih všečnih a sila nepraktičnih rešitev svoje predhodnice. Morda zato ne bo deležna raznih oblikovalskih nagrad (čeprav so razlike res v podrobnostih), a bo zato toliko več pridobila na uporabnosti.

Majhnost Xperie mini je njen glavni adut in bo, tudi zaradi palete priloženih pokrovčkov za ohišje, zato najbolj nagovarjala nežnejši spol rosnih let.

Nekaj kompromisov, ki se, hočeš nočeš, držijo take oblikovne zasnove, bodo mlade kozmopolitanke, ki so vajene spretnega sukanja prstov, zagotovo zlahka presegle.

Xperia mini tako v svoji majhni škatlici skriva obilo zabave in napreden sistem, ki je pripravljen tudi za kako resnejše opravilo. Za vse zeleno navdahnjene pa dodajmo le še to, da je Xperia mini dobitnica nagrade za najboljši zeleni mobilnik EISA 2011-2012.

Mobilniki - Testi

04. 11. 2011 ob 07:00

Vas zanima naša ocena mobilnika, računalnika, navigacije, fotoaparata ...?

Želite biti obveščeni o novostih na strani?

Naročite se na Connect e-zin

Rezultati testa in lastnosti naprave

Hvalimo
 • majhnost
 • najnovejši Android
Grajamo
 • debelina ohišja
 • privajanje na majhno tipkovnico
Opis
preberi testTest: Sony Ericsson
poglej galerijoTest: Sony Ericsson
Izkaznica
proizvajalecSony Ericsson
imeXperia mini
OSAndroid 2.3
Cene
cena/
paketi Mobitel/
paketi Simobil/
paketi Tušmobil/
paketi Debitel/
Tehnične lastnosti
teža99.00 g
višina88.00 mm
širina52.00 mm
debelina16.00 mm
tip zaslona
 
TFT
ločljivost320 x 480
prikaz barv16 milijonov barv
baterijaLi-Ion 1200 mAh
čas pogovora4.0h
čas pripravljenosti340h
vgrajen pomnilnik320 / 32 GB
reža za karticeMicroSD
Povezljivost
GPRSda
HSCDda
EDGEda
UMTSda
HSDPAda 7.2 Mbps
HSUPAda 5.8 Mbps
WiFida
Bluetoothda
A2DPda
IRne
USBda
Podprte storitve
SMSda
MSda
e-poštada
pritisni in govorine
glasovno izbiranjene
WAPda
HTML podporada
sprejemnik GPSda
FM radioda
predvajalnik glasbeda
predvajalnik videada
Kamera
ločljivost tipala
 
5 MP
bliskavicada
samodejno ostrenjeda
optična povečavane
videopogovorda
Priloženo k napravi
 • mobilnik
 • slušalke
 • pomnilnik
 • 2GB spomniska kartica

Galerija

 • Xperia mini / 6
 • Xperia mini / 1
 • Xperia mini / 2
 • Xperia mini / 3
 • Xperia mini / 4
 • Xperia mini / 5

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljno uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri