Connect.si - Navigacija > Testi

Test: Garmin nüvi 3490LMT, najprestižnejši model navigacije

Foto: Garmin nüvi 3490LM - Connect.si
 • Foto: Garmin nüvi 3490LM - Connect.si
 • Foto: Garmin nüvi 3490LM - Connect.si
 • Foto: Garmin nüvi 3490LM - Connect.si
 • Foto: Garmin nüvi 3490LM - Connect.si
 • Foto: Garmin nüvi 3490LM - Connect.si
 • Foto: Garmin nüvi 3490LM - Connect.si
 • Foto: Garmin nüvi 3490LM - Connect.si
 • Foto: Garmin nüvi 3490LM - Connect.si
 • Foto: Garmin nüvi 3490LM - Connect.si
 • Foto: Garmin nüvi 3490LM - Connect.si
 • Foto: Garmin nüvi 3490LM - Connect.si
 • Foto: Garmin nüvi 3490LM - Connect.si

Garminova nova generacija navigacijskih naprav je razdeljena v tri razrede. Osnovnemu oz. ‘Essential’ pripada pet naprav Nuvi 30, nüvi 40, nüvi 40LM, nüvi 50 in nüvi 50L. V naprednem oz. ‘Advanced’ razredu navigacij so nüvi 2455LT, nüvi 2455LM, nüvi 2475LT, nüvi 2495LM, nüvi 2555LT, nüvi 2555LM, nüvi 2595LM in nüvi 2595LMT. Najvišji prestižni razred oz. ‘Prestige' pa sestavljajo trije modeli nüvi 3450, nüvi 3450LM ter nüvi 3490LMT in ravno slednji, najnaprednejši Garmin, je tokrat vodil našo pot.

Zasnova

Vse naprave prestižne serije imajo zaslon občutljiv na dotik. Na prvi pogled celo spominjajo na kak moderni pametni mobilniki. Tanko ohišje s steklenim zaslonom se razprostira do roba robustnega ohišja iz trde plastike in kromirane kovine. Na robu ohišja je USB priključek za polnjenje oz. priklop na radijski sprejemnik (napravi sta priložena omrežni in avtomobilski 12V polnilec).

4,3 palčni zaslon omogoča poleg zaslonskega izbiranja ukazov tudi večprstno povečevanje pogleda na zemljevid, možen pa je tudi zasuk orientacije v pokončno lego, kar je priročno predvsem pri pešačenju.

Navigacija

Garmin nüvi 3490LMT ima tako kot preostali modeli prestižne serije kar nekaj za navigacijo zelo priročnih lastnosti.

Umetna pamet vodenja je zadnje generacije - Garmin Guidance 3. Še posebej koristna lastnost navigacije Garmin nuvi 3490LMT je t.i. photoReal, ki poleg simbolnega prikaza križišč, ki smo jih vajeni iz vseh navigacijskih naprav, prikaže napotke za razvrščanje na prometni pas tudi na fotografski podlagi. photoReal je zlata vreden predvsem pri zapletenih križiščih, saj se voznik hitreje in z manj miselnega napora razvrsti na ustrezen vozni pas.

Sicer vsa prestižna serija ponuja kar nekaj že znanih tehnologij: prikaz interesnih točk (črpalke, bankomati, gostilne ...), vodenje v parkirnih hišah, storitev pozicioniranja v sili, v povezavi z radijskimi postajami pa tudi prikaz gostote prometa (kabel za sprejem prometnih informacij je priložen napravi).

Kartografija

Najprestižnejši Garmin nüvi 3490LMT se od preostale dvojice razlikuje po doživljenjski naročnini na posodobitve kartografskih podatkov.

Sicer pri Garminu pravijo, da imajo Slovenijo 100% pokrito, a žal temu ni tako. Imajo pač smolo, da zadolženi v Connect uredništvu za navigacijo živi v samo 3 leta starem naselju in je to trditev lahko zanikal pri prvi tesni vožnji. Naše blokovske ulice sicer ni tudi v Googlovih in Nokiinih zemljevidih, tako da Garmin ni čisto osamljen pri lepih obljubah o pokritosti. V zagovor vsem ponudnikom navigacij lahko povemo, da kartografske podatke osvežujejo več krat letno, tako da upamo na čimprejšnjo postavitev domačih logov na zemljevid.

V praksi

Naprava ob vklopu relativno dolgo išče potrebno število satelitov (tudi do 3 minute), ko je položaj določen pa sledenje poteka gladko.

Zanimiva in zelo uporabna lastnost je glasovno vodenje, ki sicer deluje le v angleškem jeziku.

Ko izrečete "Voice control" se sproži aplikacija za razpoznavanje govora, ki na zaslonu takoj izpiše razpoložljive glasovne ukaze; od poti domov, izbor destinacije v seznamu priljubljenih ali v seznamu zadnjih iskanj ipd. Razpoznavanje govora je relativno dobro pod pogojem, da obvladate pravilno angleško izgovorjavo.

Zaključek

Garmin nüvi 3490LM je nadvse koristna napravica tako za pešpoti, kot za vožnjo.

Sicer za občasne popotnike v neznano dan danes povsem zadostuje tista navigacija v mobilnem telefonu (še posebej, ako je ena izmed tistih, ki ne potrebujejo pretoka podatkov iz mobilnega omrežja, predvsem z Nokiami smo imeli zelo dobre izkušnje), zato bo Garmin in še posebej najprestižnejši nüvi 3490LMT z doživljenjskimi posodobitvami kartografije našel mesto pri tistih, ki pogosto potujejo ali pa si ga bo kot skupen nakup omislila širša družina oz. prijatelji.

Ko potrebujete čistokrvno navigacijo z velikim zaslonom je nekaj takega kot je Garminova nova generacija navigacijskih naprav še vedno najboljša izbira. Predvsem zaradi preprostega upravljanja in prilagojenosti enemu samemu namenu: potovanju od točke A, do točke B.

Navigacija Garmin nüvi 3490LMT ima prednaloženo kartografijo CN Europe NT 2012.30, priložen je vakumski nosilec z vgrajenim zvočnikom, 12V napajalni kabel s sprejemnikom za prometne informacije ter torbica.

Navigacija - Testi

28. 03. 2012 ob 12:00

Vas zanima naša ocena mobilnika, računalnika, navigacije, fotoaparata ...?

Želite biti obveščeni o novostih na strani?

Naročite se na Connect e-zin

Zadnje novice

Galerija

 • Nekaj zmede zaradi manjka vpisane ulice v bazo podatkov - Garmin nüvi 3490LM
 • Garmin nüvi 3490LMT - foto podlaga za razvrščanje na vozni pas
 • V paketu: Garmin nüvi 3490LMT, vakumsko stojalo, torbica, polnilec, USB/12V kabel
 • Garmin nüvi 3490LMT - zaslon občutljiv na dotik
 • Garmin nüvi 3490LMT - zaslon občutljiv na dotik
 • Garmin nüvi 3490LMT - v pokončni legi primerni predvsem za pešačenje
 • Garmin nüvi 3490LMT
 • Garmin nüvi 3490LMT - vmesnik je nastavljen na slovenščino, za glasovno vodenje ga je potrebno spremeniti v angleščino
 • Garmin nüvi 3490LMT - pozdravni zaslon
 • Garmin nüvi 3490LMT
 • Garmin nüvi 3490LMT - tanko in elegantno ohišje
 • Garmin nüvi 3490LMT - tanko in elegantno ohišje

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljno uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri