Connect.si - Računalniki > Novice

30 let ZX Spectruma - vse najboljše moj 8-bitni mavrični prijatelj

Foto: Spectrum ZX - Connect.si

Zdaj že davnega 23. aprila 1982 se je pripetilo rojstvo legendarnega 8-bitnega računalnika ZX Spectruma. Na njem je ždel operacijski sistem Sinclair BASIC, premierno pa so ga predstavili na sejmu Earls Court Computer Show v Londonu. Ljudje, 30 let je minilo!

ZX Spectrum je bil naslednik modela ZX81, ta pa naslednik ZX80 (oba je tako poimenoval po letnici splavitve na trg, pa zato, ker se je slišalo kul in futuristično), vse tri pa je zakrivil angleški znanstvenik Clive Sinclair, ki si je kasneje zaradi doprinosa k industriji prislužil še to, da ga je po ramenih potrepljala sama kraljica in mu nadela viteški naslov Sir. Pri svojih 71 letih še vedno velja za posebneža, verjetno pa od očeta znanih osebnih računalnikov ne bi pričakovali, da bo kdaj izjavil, da računalnikov sploh ne uporablja in da ima raje kot elektronsko pošto telefon.

V intervjuju za znani The Guardian je Sir Clive Sinclair dejal, da je želel ustvariti računalnik za domačo rabo, ki bo spremenil svet. No, v bistvu pa je le ustvaril računalnik, ki je spremenil način, kako so ljudje igrali primitivne računalniške igre in v BASICU z ukazom BEEP skušali sprogramirati Titov totenmarš.

ZX Spectrum je v primerjavi z ZX80 in ZX81 kajpak predstavljal precejšen napredek. Pomnilnik velikosti 1 kB je namreč zamenjala pomnilniška celica velikosti 16 kB (ekvivalentno šestnajstim zlatim ribicam) ali celo 48 kB (enako pomnilniku hrčka), procesor, katerega takt je prej znašal 3.25MHz pa je po novem bil privit na poskočnih 3.5MHz. Noro.

Kupce ZX Spectruma je kajpak privlačila cena, saj je bil računalnik še vedno precej cenejši (125£ za ZX Spectruma s 16 KB RAMa in 175£ za takšnega z 48 kB pomnilnika) od konkurenta Commodorja 64, ki je koštal zajetnih 299 funtov šterlingov (je bil pa slednji hardversko sposobnejša zverina). Našel je pot v dnevne sobe prek 5 milijonov uporabnikov navdušenih nad nalaganjem programovja iz kasetarja (in štelanjem glave), kar je ne glede na močno prevlado C64 (prodanih prek 17 milijonov kosov), odličen dosežek. Oba računalnika sta sredi osemdesetih morala prepustiti svoje mesto močnejšim domačim računalnikom, kot sta bila Amiga 500 in Atari ST, pa čeprav so se jim pri Sinclairju nekaj časa še skušali zoperstavljati z modeloma spectrum+ in spectrum 128 (uganili ste, z pomnilniško močjo treh hrčkov ali dveh skobčevk).

Za konec pa še nagradno vprašanje: kdo sta avtorja znane domače računalniške igre za Mavrico Kontrabant in kaj je moral igralec v njej početi? Odgovor objavite na naši facebook strani ali tvitnite skupaj z oznakama #kontrabant #zx. Med vsemi prejetimi odgovori bodo bogovi naklučja izžrebali nekoga, ki bo prejel vredno retro nagrado (kaj točno, pa si oglejte na našem čivkalniškem računu @connectslo). 

Foto: Računalniški muzej

Računalniki - Novice

23. 04. 2012 ob 12:22

Vas zanima naša ocena mobilnika, računalnika, navigacije, fotoaparata ...?

Želite biti obveščeni o novostih na strani?

Naročite se na Connect e-zin

Zadnje novice

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljno uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri