Connect.si - Računalniki > Programska oprema

Apple načrtuje orodje za enostavno izdelavo aplikacij. Ribič Pepe odpira start-up.

Foto: Ribič Pepe bo tudi imel svojo iOS aplikacijo, menda. - Connect.si
  • Foto: Ribič Pepe bo tudi imel svojo iOS aplikacijo, menda. - Connect.si
  • Foto: Ribič Pepe bo tudi imel svojo iOS aplikacijo, menda. - Connect.si
  • Foto: Ribič Pepe bo tudi imel svojo iOS aplikacijo, menda. - Connect.si

Tako kot je Microsoft z Accessom v davnih devetdesetih mnogim čez noč omogočil, da postanejo guruji za podatkovne baze in s Frontpagem spletni čudodelci, naj bi tudi Apple naredil korak dlje pri pripravi vedno prijaznejših in tehnično nezahtevnih orodij za izdelavo iOS aplikacij.

Spomnimo, da Apple sprva niti ni imel posebne zbirke orodij za iPhone in iPod Touch aplikacije oz. SDK, kot se temu tudi strokovno reče. Po izdaji prve različice SDK-ja je bilo kaj kmalu jasno, da le ta odločilno vpliva tako na kvaliteto aplikacijske ponudbe, kot tudi kvantiteto. Applov SDK za iOS naprave je sedaj že pri različici 4.3 in z vsako novo različico je razvoj aplikacij poenostavljen.

A ves ta razvoj orodij še vedno ne izniči dejstva, da je za izdelavo aplikacije potrebno relativno napredno tehnično znanje programiranja v dotičnih programskih okoljih. Če Apple, Microsoft, Google, Samsung, Nokia in ostali želijo skokovito povečati število in kakovost aplikacij za svoje platforme, je potrebno seveda najti način kako k izdelavi aplikacij privabiti tudi ne-tehnično rajo.

AppInventor

En prvih poizkusov izdelave vizualnega orodja, ki ne zahteva programerskega znanja, je Googlov AppInventor za Android aplikacije. Google je kasneje razvoj programskega okolja sicer prepustil ameriškemu inštitutu MIT in z njim ni uspel ustvariti pretirano velikega vala navdušenja za izdelavo Android aplikacij, je pa ta prvi poizkus očitno zmotil odgovorne pri Applu, ki sodeč po patentnih prijavah, že načrtujejo sorodno orodje za okolje iOS.

Applova različica čarovnika za iOS aplikacije

Spletni medij AppleInsider poroča, da naj bi to še ne razkrito čudežno orodje za enostavno izdelavo iOS aplikacij imelo vgrajene knjižnice raznih gradnikov (foto galerije, gumbi, okvirji ...) , ki bi jih avtor sestavljal izključno preko vizualnega vmesnika oz. "WYSIWYG" (kar vidiš, je to kar dobiš).

Sicer naj bi programsko okolje omogočalo tudi nekaj programiranja v spletnih skriptnih jezikih, a uporaba le teh naj ne bi bila obvezna za doseganje zavidanja vrednih rezultatov.

Poleg enostavnega zlaganja iOS gradnikov bo programsko okolje samodejno poskrbelo za prilagajanje vmesnika in grafike za različne velikosti zaslonov, kar je dan danes eno od bremen pri pripravi iOS aplikacij, saj je s prihodom retina zaslona vso grafiko in vmesnik potrebno prilagajati ne samo za velik iPad in majhen iPhone, pač pa tudi za nizko in visoko ločljivost obeh naprav.


Ribič Pepe načrtuje pohod na vrh lestvice v App Store

Apple naj bi s tem orodjem ciljal predvsem na manjša podjetja in posameznike, ki danes naročajo izdelavo aplikacij pri zunanjih izvajalcih.

Nabor možnosti, ki jih bo omogočalo to orodje, bo sicer omejeno, tako da klasično programiranje za iOS ne bo povsem izumrlo, bo pa orodje povzročilo prihod cele vrste novih aplikacij.

Ribič Pepe seveda že riše jedilnik za svoje morske specialitete, ki ga bo ponudil na jabolčnih napravah. Ime aplikacije je kakopak še poslovna skrivnost.

Računalniki - Programska oprema

19. 04. 2012 ob 07:00

Vas zanima naša ocena mobilnika, računalnika, navigacije, fotoaparata ...?

Želite biti obveščeni o novostih na strani?

Naročite se na Connect e-zin

Zadnje novice

Galerija

  • Ribič
  • iOS
  • iOS

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljno uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri