Najtanjši zaslon na svetu izdelan iz milnega mehurčka

Foto: milni_ekran - Connect.si

Pozabite za trenutek na Samsungove upogljive zaslone in si oglejte tole. Zaslonov je toliko, kolikor je v najtemnejših čumnatah tehnoloških inštitutov zaprtih znanstvenikov, ki že desetletja niso videli dnevne svetlobe. Videli smo že marsikaj: naprimer zaslone na dotik, izdelane iz ledu, tokrat pa si je aplavz kolegov prigaral japonski znanstvenik Yoichi Ochai. S pomočjo kolegov iz univerze v Tokiju, je izdelal najtanjši ekran na svetu - slika se prikazuje na milnem mehurčku.

Površina milnih mehurčkov se kajpak razlikuje od klasičnih ekranov. Spreminjata se njegova prosojnost in odbojnost. Ekipa, ki je delala na projektu je te lastnosti milnice nadzorovala z ultrazvočnimi valovi predvajanimi iz zvočnikov. S pomočjo samo enega samega projektorja pa so lahko potem teksturo slike hipno spreminjali. Tudi to, da je bila žoga videti gladka ali hrapava.

Združevanje večih takšnih ekranov povzroči tudi učinek 3D, s spreminjanjem prosojnosti membran in projiciranjem različnih podob na vsako izmed njih, pa je moč ustvariti holografske projekcije (slednje naj bi še posebej privlačilo umetnike). Ker je površina mehurčkov narejena iz mešanice koloidov, jih je skoraj nemogoče počiti in skoz njih je moč tudi pošiljati predmete, ne da bi uničili površino. Z ekranom je torej možna tudi interakcija, moč se ga je dotikati.

Svoj sistem bodo znanstveniki predstavili na 39. mednarodni konfererenci in razstavi računalniške grafike in interaktivne tehnologije Siggraph 2012.

Splet - Novice

02. 07. 2012 ob 11:30

Vas zanima naša ocena mobilnika, računalnika, navigacije, fotoaparata ...?

Želite biti obveščeni o novostih na strani?

Naročite se na Connect e-zin

Zadnje novice

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljno uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri