Sony BRAVIA 2010

Foto: Sony BRAVIA 2010 05 - Connect.si
 • Foto: Sony BRAVIA 2010 05 - Connect.si
 • Foto: Sony BRAVIA 2010 05 - Connect.si
 • Foto: Sony BRAVIA 2010 05 - Connect.si
 • Foto: Sony BRAVIA 2010 05 - Connect.si
 • Foto: Sony BRAVIA 2010 05 - Connect.si
 • Foto: Sony BRAVIA 2010 05 - Connect.si
 • Foto: Sony BRAVIA 2010 05 - Connect.si

Če so bili pred časom moderni tehnologija LCD, potem LED in milijonski dinamični kontrast pa razni dodatki v stilu Ambilighta, sto in ene nepotrebne funkcije, je zdaj in 3D. Da, tri dimenzije prav zares korakajo v naše domove.

Sony je te dni novinarjem predstavil svoje nove serije televizorjev za leto 2010. In o čem je največ tekla beseda? O treh dimenzijah, o čudovitem dizajnu, o 6-stopinjskem nagibu in … to je to. Pa kar od začetka.

To, da bolj kot ne vse televizije danes prikazuje hudo lepo sliko, ni nič novega. Vsi imajo super kontrast, nenormalno žive barve in gladko gibanje (kaj 100-, kar 200-, 400- ali celo 600-herčno osveževanje!). Kaj potem sploh še ostane velikim? IT-jevci dajejo že nekaj časa ogromen poudarek dizajnu. Pri Sonyju so navdušeni nad videzom svojih novih televizorjev. Pa veste kaj je na novincih tako čudovito? "Borderless" dizajn! Saj ne, da Sony televizorje, ki so spredaj povsem gladki - zaslon in okvir sta eno -, trži kot "borderless, vendar je več kot očitno, da s tem svojim novim dizajnom niso prav hudo inovativni. LG je "borderless" televizorje predstavil lani septembra v Berlinu, kar pa je bila tudi edina njihova zares omembe (če sploh) vredna novost na sejmu IFA 2009. Zdaj pa še Sony …

No, ni le dizajn tisti, ki je prenovil novo družino. V družini Presence, ki združuje dizajnerske televizorje, boste kot dodatno opremo našli posebno aluminijasto stojalo, ki ni le lepo, temveč ima tudi posebno funkcijo. V stojalo postavljen televizor je za šest stopinj nagnjen nazaj, kar naj bi po Sonyjevih raziskavah pripomogli k udobnejšemu gledanju televizorja. Pri ustrezni višinski postavitvi, seveda. Če je bilo nekoč torej moderno ploske televizorje nameščati na steno, je očitno zdaj spet v modi, da jih postavite na mizo. Seveda na lepo dizajnersko mizo in to s posebnim dizajnerskim stojalom.

Potem je tu še nekaj malenkosti. Na primer za dotik občutljive kontrole na okvirju televizorja NX800 (kdo pa še preklaplja na televizorju, ko so "črnogorci" že dolgo časa naši nerazdružljivi prijatelji?), pa senzor, ki v primeru približevanja otrok ugasne zaslon (serija Sonyjevih TV-jev NX800 namreč prepozna obraze in ko zazna z uporabnikove strani izbrane ljudi, se ugasne), medtem ko 200-herčna slika in hud kontrast pri vsej tej konkurenci nista nič posebnega.

In 3D … Ki pa tudi ni Sonyjeva ekskluziva, a vseeno. Boljši člani posameznih družin bodo namreč že pripravljeni na prikaz vsebin 3D, tisti res najdražji pa bodo v paketu vsebovali že 3D-oddajnik ter ustrezna očala. Če slednjega v paketu ne dobite, ste pa kupili televizor 3D-Ready, morate oboje dokupiti (oddajnik in vsaj ena očala). Verjetno vas zanima, kako je z vsebinami. Seveda je najbolj fino, če imate ob televizorju še predvajalnik blu-ray 3D, a ta za prikaz treh dimenzij ni nujen. Sony razvija tehnologijo, ki 2D-vsebine pretvori v 3D. Tudi Samsung ima nekaj takega, vprašanje je le, kdo bo na koncu razvil boljšo tehnologijo.

Še na hitro o družinah Sonyjevih televizorjev. Signature vsebuje le en model s tremi različnimi diagonalami zaslona (40-, 52- in 60-palcev) in predstavlja višek ponudbe - Full HD 3D, vse možne tehnologije za ostro sliko, žive barve, hud kontrast, hitro osveževanje, widgeti itd. Potem je tu že omenjeni Presenece, družina dizajnerskih presežkov, ki vsebuje tri modele, pa familija Cinematic. Ime pove vse - za filmofile, ki jim je bolj kot lep okvir pomembna kakovostna slika. Cinematic vsebuje dva modela, oba za najbolj zahtevne oči. Za konec pa še najbolj pestra družina Essential - družina cenejših televizorjev za rajo, ki za nov prikazovalnik gibljive slike ni pripravljena plačati preveč.

Za detajle oddeskajte na spletno stran www.sony.si, da boste izvedeli kateri modeli so 3D-Ready, kateri imajo 200-herčno sliko pa kakšen je kontrast, kako je s povezljivostjo itd.

 • besedilo: Andrej Mihelič
 • foto: Sony, Andrej Mihelič

Video

01. 03. 2010 ob 07:22

Vas zanima naša ocena mobilnika, računalnika, navigacije, fotoaparata ...?

Želite biti obveščeni o novostih na strani?

Naročite se na Connect e-zin

Zadnje novice

Galerija

 • Sony BRAVIA 2010 05
 • Sony BRAVIA 2010
 • Sony BRAVIA 2010 02
 • Sony BRAVIA 2010 07
 • Sony BRAVIA 2010 06
 • Sony BRAVIA 2010 03
 • Sony BRAVIA 2010 04

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljno uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri