Connect.si - Zabava > Novice

#GOTO1982 - Razstava zgodovine računalništva

Foto: Spectrum ZX - Connect.si
  • Foto: Spectrum ZX - Connect.si
  • Foto: Spectrum ZX - Connect.si
  • Foto: Spectrum ZX - Connect.si

V torek, 29.5. v Muzeju novejše zgodovine v Cekinovem gradu v Ljubljani odpira svoja vrata pregledna razstava o razvoju in rabi računalnikov na slovenskem.

Razstavo so ob trideseti obletnici ZX Spectruma (mavrice) pripravili v sodelovanju z Računalniškim muzejem, Tehniškim muzejem Slovenije, muzejem Peek&Poke z Reke, zavodom Arnes in nekaterimi posamezniki.

Na njej si bo mogoče ogledati Enigmo, tranzistorski računalnik Zuse Z23 iz šestdesetih let, desetletje mlajši IBM 1130, IBM luknjalnik in preverjalnik kartic, hišne in osebne računalnike, ki so hiše in osebe modernizirali v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, od Sinclair z80 do zadnjega krika Sira Cliva, Sinclair QL, Commodore 64, C128, Amige, prvih PCjev, prvih "prenosnikov" (Osborne 1), 40 let stare HP delovne postaje in nenazadnje tudi relativno moderen pol tone težak IBM strežnik Z-serije.

Posebno pozornost so namenili tudi razvoju računalništva v Sloveniji in Jugoslaviji, tako se bodo v eni sobi bohotili dosežki Iskre Delte, tudi filmska zvezda Triglav (Vedi, Poletje v školjki), ter Galaksija, DIY računalnik zasnovan v Beogradu in mnogi drugi.

Del razstave bo namenjen tudi shranjevanju podatkov, torej diskete vseh dimenzij, trdi diski - od takih, ki se jih ne bi branil noben zbiratelj aluminija in bakra, do takih, ki jih z lahkoto izgubite v žepu srajce...

Več o razstavi si lahko preberete na spletni strani www.goto1982.si, še bolje pa bo, če se greste o vsem prepričat osebno, v torek, 29.5. ob šestih popoldne!

Zabava - Novice

28. 05. 2012 ob 12:11

Vas zanima naša ocena mobilnika, računalnika, navigacije, fotoaparata ...?

Želite biti obveščeni o novostih na strani?

Naročite se na Connect e-zin

Zadnje novice

Galerija

  • Spectrum ZX
  • Vabilo
  • Card Punch

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljno uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri