Connect.si - Zabava > Novice

TV Slovenija prehaja na predvajanje programa v visoki ločljivosti

Foto: RTV Slovenija - Connect.si

S 1. junijem 2012 bo prvi in drugi program mogoče spremljati tako v visoki ločljivosti HD kot v standardni SD, odvisno od tehnične opremljenosti uporabnika in ponudnika signala.Sprva bo novost na voljo uporabnikom kabelske in IP televizije, radijskega oddajanja signala v visoki ločljivosti zaenkrat še ne bo.

Brezplačna novost s 1.6.2012 v omrežju Telekom Slovenije, Telemach, T-2, Amis in Skyline

"Prehod v stalno HD-oddajanje pomeni za RTV Slovenija korak, ki odpira nove, bolj kakovostne možnosti prenosa vsebin za naše gledalce. RTV Slovenija kot edini javni servis v Sloveniji tako sledi poslanstvu in delovanju javnega zavoda, ki so zapisani v zakonu. Z uvedbo prostorskega zvoka pa bomo gledalcu pričarali še občutek realne prisotnosti na mestu dogodka. Televizija visoke razločljivosti (HD) gledalcu ponuja lepšo in bolj ostro sliko, drugačne kote gledanja in opazovanja dogodkov", je o novi pridobitvi povedal generalni direktor RTV Slovenija Marko Filli.

Predvajanje v visoki ločljivosti bo del osnovnih - brezplačnih programskih shem

Programa SLO 1 HD in SLO 2 HD ne bosta vključena v plačljive HD pakete operaterjev, temveč bosta dosegljiva v osnovnih paketih, skladno s pogoji RTV Slovenija do IP in kabelskih operaterjev.

TV Slovenija je prvič v HD tehniki poskusno oddajala program Olimpijskih iger v Pekingu 2008, na našem testnem HD-kanalu. Po tem je bil kanal namenjen za izmenično predvajanje vsebin s 1. in 2. programa, ki jih je TV Slovenija producirala v visoki ločljivosti, ostale vsebine so bile predvajanje kot iz SD v HD pretvorjena slika.

Z mesecem junijem 2012 se testni HD-kanal ukinja

Ker bo oddajanje na prvem in drugem kanalu odslej v visoki ločljivosti, bo TV Slovenija testni HD kanal s tem dnem ukinila.

"Vsem uporabnikom IP in kabelskih operaterjev, ki se bodo odločili za naša HD programa, pa bosta na voljo brezplačna kanala SLO 1 HD in SLO 2 HD, kjer bo mogoče program v celoti spremljati v boljši kakovosti, še naprej pa bomo intenzivno povečevali število izvornih HD vsebin (vsebine ki so bile posnete in nadalje obdelane v HD formatu), ki bodo med predvajanjem označene s HD logotipom".

TEHNIČNI PODATKI HD signalov

Standard za sliko: HD, 1920x1080i/25

  • Format slike: 16:9 (širokozaslonski)
  • Aktivni format slike: 16:9 ali 4:3 –odvisno od izvornega posnetka
  • Kodiranje slike: ITU-T Rec. H.264/AVC, ISO/IEC 14496-10, 14 Mbit/s, CBR**
  • Kodiranje zvoka: ISO/IEC 11172-3, stereo, 192 kbit/s, CBR**
  • Večkanalni zvok: TNV*
  • Dodatni stereo: TNV*
  • Podatkovni servisi:
  • Teletekst: TNV*, trenutno viden pri nekaterih CATV operaterjih
  • Podnaslavljanje: TNV*
  • EPG: TNV*, se ureja

Zabava - Novice

31. 05. 2012 ob 18:07

Vas zanima naša ocena mobilnika, računalnika, navigacije, fotoaparata ...?

Želite biti obveščeni o novostih na strani?

Naročite se na Connect e-zin

Zadnje novice

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljno uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri