Skip to content

Izdelava maket za boljšo predstavitev

Moj oče je bil arhitekt in ena od najbolj zanimivih stvari pri njegovem delu, mi je izdelava maket, ki so vedno tako veličastno prikazale točno kaj je imel v mislih. Že ko sem bila majhna me je očaral z natančnostjo izdelave, kajti takrat je izdelava maket še potekalo ročno, z rezanjem, lepljenjem, brušenjem in natančnim merjenjem. Potem pa se je počasi vse skupaj preselilo na računalnik. 

Spominjam se njegovih prvih izrisov na računalniki, bilo so komaj da lahko rečeš 3d za današnje razmere. Trajalo je zelo dolgo, da je bilo kaj opaziti in včasih se je jezil, daj on prestar za to in da je izdelava maket na računalniku res odveč. Vendar je tako kot je napredovala tehnologija napredovalo tudi njegovo znanje in zagon za računalniško ustvarjanje, tako je postala izdelava maket njegova specialiteta in veliko mladih arhitektov je prišlo v njegovo pisarno po znanje.

Izdelava maket za boljšo predstavitev

Seveda je bilo super, da si je lahko vedno privoščil najsodobnejše programe in zmogljivo računalniško opremo. Strankam je z veseljem prikazoval kako bo izgledal njihov projekt, ko bo postavljen. Mislim da mu je to prineslo veliko dodatnih strank, ki se sicer na podlagi predstavitve na papirju ne bi odločile za nakup načrta. Predstavljena izdelava maket na velikem ekranu pa jih je navdušila.

Kmalu je začel z pripravo tudi nartov za velike poslovne komplekse ter nakupovalna središča, ki so začela rasti kot gobe po dežju. Takrat se je odločil, da bo kupil tudi 3d tiskalnik in ko konča z izdelavo maket le to natisnil in jo tako postavil na ogled investitorjem. Še ena od pametnih investicij, ki je njegovo pisarno razširila kar na dvajset zaposlenih. In ena izmed njih sem postala tudi sama saj me je izdelava maket zelo zanimalo. Nisem se izobrazila za arhitekta ampak je 3d modeliranje postalo moja stroka in dandanes je zame izdelava maket mala malica v kateri zelo uživam.